recept de volkskeuken

De Volkskeuken: Koreaanse zuurkool

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kimchi, een bijgerecht voor 10 personen.

Koreaanse kimchi Beeld Loethe Olthuis

Nee, dat er niets concreets uit de top van Kim Jong-un en Donald Trump is gekomen, was niet schokkend. Evenmin dat Trump is weggelopen, dat doet-ie wel meer. Dat de ontmoeting bakken met geld heeft gekost, terwijl de Noord-Koreanen doodhongeren? Ik verwachtte niet anders. Die top was sowieso al tot mislukken gedoemd. Vanwege die twee katten.

Het schijnt dat in de trein waarmee Kim naar Vietnam is gereisd twee vleeskatten zaten. Vleeskatten? Ja, u leest het goed. Levende katten, van het type dat u thuis op de vensterbank heeft liggen, bedoeld als lunch-hapje voor de Noord-Koreaanse dictator. 

Was het minder erg als hij een levende koe of geit had meegenomen? Strikt genomen niet, natuurlijk. Maar die liggen niet op je schoot te spinnen. Als Kim zo nodig iets Koreaans te eten moest meenemen, waarom dan niet een pot kimchi, Koreaanse zuurkool? 

Deze versie is niet helemaal authentiek, maar verrassend lekker als bijgerecht bij zowel oosterse gerechten als Hollandse stamppotten.

Ingrediënten

100 g zout

1 Chinese kool

150 g (winter)wortel, in flinterdunne sliertjes

3-4 lente-uitjes, in ringetjes

1 bolletje verse knoflook, geschild, in stukjes

50 g geschilde verse gember (70 g ongeschild), grof gehakt

50 ml appelazijn

3 eetl. vissaus (of sojasaus)

2 eetl. bruine suiker

3 eetl. paprikapoeder

1 eetl. chilivlokken

Extra: schone afsluitbare (tupperware)bak

Breng 500 ml water met het zout aan de kook, laat het zout al roerend oplossen. Halveer de kool en snijd de harde kern onderaan weg. Snijd de helften in de lengte in drieën en daarna overdwars in repen. Doe ze samen met de wortelreepjes en uiringetjes in een grote kom en schenk het hete zoute water erover. Masseer het koolmengsel een minuutje met je handen en laat minimaal 3 uur staan, liefst met iets zwaars erop. Schep regelmatig om.

Giet het koolmengsel af in een vergiet en spoel onder de koude kraan tot de groenten alleen nog lichtzout smaken. Laat uitlekken en druk het vocht er zo veel mogelijk uit.

Pureer de knoflook, gember, azijn en vissaus met een staafmixer. Meng de suiker, paprikapoeder en chilivlokken erdoor. Hussel deze marinade met je handen goed door de kool. Schep de kimchi in de bak en laat een dag of een nacht op kamertemperatuur marineren. Bewaar daarna nog 2-3 weken in de koelkast en schep elke dag om: de kimchi wordt alleen maar lekkerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden