Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Koreaans, maar ook een beetje Nederlands

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Kimchi-stoofpot (kimchi jjigae, 김치찌개), hoofdgerecht voor 4 personen

Links: Koreaanse stoofpot met kimchi; rechts: Koreaanse stoofpot met zuurkool Beeld Loethe Olthuis

Een paar weken geleden gaf ik u het recept voor kimchi, Koreaanse gefermenteerde kool. Nadat ik dit bij ongeveer alles had gegeten, van broodjes kaas tot boerenkoolstamppot, was er nog steeds over. Ik vroeg me af wat de Koreanen zelf met restjes kimchi doen. Een bereisde vriendin gaf het antwoord: Koreanen gebruiken die om stoofpotten extra smaak en pit te geven. Gefermenteerde producten als kimchi staan namelijk bol van de natuurlijke smaakversterker umami. De stoofpot bleek inderdaad een groot succes en de kimchi was op.

‘Wanneer eten we dat Koreaanse gerecht weer?’, vroeg de wederhelft. Euh..., als ik weer kimchi heb gemaakt? Zelfgemaakt is het lekkerst, hoewel het ook kant-en-klaar te koop is bij supermarkten, natuurwinkels en toko’s. Maar kimchi is ook een zusje van de Hollandse zuurkool. Zou je de stoofpot niet ook kunnen maken met zuurkool? Een soort Koreaans op klompen?

Dat kan. Vervang in dat geval de kimchi door 250 g uitgelekte, gehakte zuurkool, 1 eetlepel milde paprikapoeder, 1 theelepel chilivlokken, 1 volle eetlepel geraspte gemberwortel, 1 eetlepel vis- of sojasaus, 2 tenen gehakte knoflook en 2 volle theelepels bruine suiker. Mengen, een uurtje laten staan en dan het recept volgen.

Ingrediënten:

300 ml vis- of kippenbouillon (zelfgetrokken/blokje)

2 ansjovisfilets, fijngehakt

325 g uitgelekte naturel tofu

250 g biologische speklapjes

250 g kimchi (of zuurkool zoals hierboven beschreven)

½ spitskool, in dunne reepjes

1 middelgrote ui, in dunne halve ringen

3 lente-uitjes, in schuine ringen van 1 cm

2 theel. bruine suiker

1 volle eetl. tomatenpuree

(eventueel 1-2 theel. chilivlokken)

1 eetl. sesamolie

Extra: flinke ovenschaal met deksel

Laat de bouillon met de gehakte ansjovis ongeveer 5 minuten op laag vuur trekken. Roer regelmatig tot de ansjovis is opgelost. Halveer het blok tofu in de lengte en snijd de helften in plakken van ca. 1 cm dikte. Snijd het spek overdwars in repen, bestrooi deze rondom met zout en bak ze op laag vuur knapperig.

Verwarm de oven op 180 graden. Schep de kimchi of gekruide zuurkool in de ovenschaal. Voeg de spitskool, uiringen, lente-ui, suiker, tomatenpuree, ansjovisbouillon en eventueel chilivlokken toe en schep goed om. Verdeel de plakken tofu over de schaal en bedruppel met sesamolie. Bedek de ovenschaal en zet 35 minuten in de oven.

Haal de stoofpot uit de oven en zet de oven op 200 graden. Verdeel de spekrepen met het bakvet over de stoofpot. Zet de stoofpot nog ca. 10 minuten terug, tot hij goed heet is. Eet met pandanrijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.