De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: kolokithakia tighanita geïnspireerd door dochters Griekenlandreis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gefrituurde courgettes met zaziki, een snack of bijgerecht voor 4 personen.

Gefrituurde courgettes met zazikiBeeld Tallina van den Hoed

Moe kwam ze thuis van haar Griekenlandreis met school, en moe moest ze meteen de auto weer in: dat weekendje Ardennen stond ook al een jaar gepland. En terwijl ze zich daar, met de andere pubers, rond het zwembad bewoog, zag ik het. Was ze nou langer? Stoerder? Wijzer? Kon ze die ene, spottende wenkbrauw nog verder optrekken? Was dit het, was ze nu dan toch echt groot?

Het volgende moment dook ze op mijn schoot. ‘Effe knuffelen mam! En foto’s kijken!’ En ze kletste honderduit, over alle oude stukken steen die ze had gezien, over hilarische acties van haar vrienden en over hoe makkelijk en fijn het eten was gegaan. Een soort ratatouille, met frietjes en bonen en ook gebakken feta. En over kolokithakia tiganita: Gefrituurde courgettes. Die waren wel zo lekker, dat moest ik ook maar eens maken. Nou, vooruit dan maar. 

Ingrediënten:

Voor de zaziki:

1 komkommer

6 takjes verse dille

400 g volle griekse yoghurt

peper uit de molen

1 grote of 2 kleine teentjes knoflook

1 ingelegde groene pepers uit een potje

Voor de courgettes:

2 courgettes

zout

100 g bloem

1 l olie om te frituren

evt. citroensap

Rasp de komkommer. Doe de sliertjes in een vergiet en laat ze heel goed uitlekken. Druk het af en toe een beetje aan om het wat sneller te laten gaan. Hak de dille. Meng komkommer en dille met de yoghurt, pers de knoflook erdoor en breng op smaak met wat zwarte peper. Houd u van pittig? Snijd dan de groene peper in ringetjes en schik die erop. Iets minder durfal? Leg de peper op de zaziki.

Snijd de courgettes in plakjes van ongeveer driekwart centimeter. Leg ze op een plank en bestrooi ze met zout. Dep ze na een kwartiertje droog. Doe de bloem in een schone plastic zak en voeg de courgettes toe. Blaas een beetje lucht in de zak, draai hem dicht en schud: alle plakjes courgette zijn bedekt met bloem. Verhit de olie tot 180 graden: gebruik een thermometer om het zeker te weten. Frituur de courgettes, in delen, in een paar minuten lichtbruin en knapperig. Laat ze uitlekken terwijl u de andere schijfjes bakt. Sprenkel wat citroensap over de schijfjes. Serveer de courgettes met de zaziki. Zo, als snack, is het superlekker, maar als onderdeel van een maaltijd kan het ook. Met frietjes erbij, of pitabroodjes, wat sla en misschien nog meer zaziki. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden