De GidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: koken met Knol

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: kruidig bloemkoolandijviestamppotje, hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen.

Bloemkoolandijviestamppotje met rookworst.Beeld Marie Louise Schipper

‘Tim Knol is vet’, stond op het shirtje dat hij had laten maken. Dat de populaire zanger overgewicht had, was voor hem geen probleem. Zo nam hij opmerkingen over zijn gewicht op de hak. Maar ja, kort na een optreden op de Zwarte Cross in Lichtenvoorde, afgelopen zomer, voelde hij zich beroerd. En niet zo’n beetje ook.

Als hij iets doet, is het alles of niets. Knol (30) gooide zijn eetpatroon om: hij besloot minder snelle koolhydraten te eten en meer groente. Inmiddels is hij 35 kilo lichter en wisselt hij ervaringen uit op Fitknol, zijn speciale Twitter-account. Op 3 januari schreef hij: ‘Als dit account maar niet gezien wordt als een trol van Knol.’ In een ommezien had hij meer dan vierduizend volgers.

En zo lopen we op een woensdagmiddag in de schemering langs de Amstel, want wandelen heeft hij ook ontdekt. ‘Ik wil geen influencer te zijn, absoluut niet’, zegt hij. Ik ben gewoon oprecht geïnteresseerd in mensen en wat ze eten.’

Koken was altijd een hobby. ‘Laten we eerlijk zijn, het lekkerste van de pasta is toch de saus en die slierten kun je goed vervangen.’ De zucht naar aardappels of een biertje, daarover haalt hij nu zijn schouders op. Zelfs over zijn zelfgebrouwde ipa. ‘Ja, die was lekker!’ Lachend: ‘Nee, ik heb er geen behoefte meer aan. Ik heb in mijn leven genoeg gedronken. Joh, ik ben zo gelukkig, ik wil nooit meer terug naar toen.’

Hoe eet je gezond als je onregelmatig leeft en moet optreden? ‘In negen van de tien gevallen is er in een theater geen kookgelegenheid, dus neem ik eten mee. De kookplaatjes liggen achter in de auto. Als er geen tijd is, maak ik gewoon een salade met allemaal lekkers.’

Zijn favoriete wintergerecht is een bloemkoolandijviestamppotje. ‘Simpel, lekker en je kunt er goed mee variëren, bijvoorbeeld met pompoen.’

Ingrediënten

1 bloemkool

1/2 stronk andijvie

1 flinke eetl. cottage cheese

flinke snuf kerriepoeder

peper, zout en nootmuskaat naar smaak

50 g belegen boerenkaas (geraspt)

1 slagersrookworst

Snijd de bloemkool in roosjes. Stoom gaar (bewaar het vocht voor een later soepje). Snijd in de tussentijd de andijvie in slierten, houd een paar ultradunne ter garnering achter.

Pak een kom, blender de bloemkool met de cottage cheese tot een homogene massa. Breng op smaak met kerriepoeder, peper, zout en nootmuskaat. Doe de andijvie erbij. Voeg de geraspte kaas toe. Meng goed. Serveer met worst of spekjes. Maak gerust een kuiltje voor de jus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden