Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Knoflooksoep

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Knoflooksoep (lunch- of voorgerecht, 6 kommen)

Beeld Tallina van den Hoed

Och, wat is vakantie toch leuk. Met onze beige rammelcamper reden we naar het oosten. Dat is weer eens wat anders dan naar het zuiden, en het was dit jaar toch overal in Europa lekker zonnig en droog, dus dat kon best. Dat we de taal niet echt spraken vonden we in het begin geen probleem: met Tsjechisch als alsjeblieft, dank je wel, goedendag en “Sprechen Sie Deutsch?/Do you speak English?” kwamen we een heel eind. Dat is het voordeel van een toeristische stad als Praag. Toen we de koelte opzochten in de bergen, reageerde men nog wel op ons vrolijke ‘Dobry den’ (goedendag), maar minder op “Sprechen Sie Deutsch?” en al helemaal niet op ‘Do you speak English?”. Handen en voeten hadden we dus nodig, het vakantietaalboekje Tsjechisch, de vertaal-app van Puberdochter en alles wat we in Praag over eten hadden geleerd.

Nou lijken restaurants best handig, met een menukaart om rustig te vertalen, maar toen we voor de lunch in een soort cafeetje met louter een krijtbord kwamen, werd het lastiger. Alles was op (dachten we), want de haastige waardin zei steeds maar ‘Ne’, op onze voorzichtige vraag om syr (kaas), frankfurter (worstjes), gulasová (goulashsoep), en meer wisten we eigenlijk niet, zo uit ons hoofd. Behalve dan bramboracky: heerlijke aardappelpannekoekjes met een hoop knoflook. En cesneková: soep met nog véél meer knoflook. Dat werd het dus: aardappelpannekoekjes en soep. Allemaal wat te drinken erbij, en daardoor kwam de totale rekening op ongeveer 16 euro. Vandaag krijgt u het recept voor de soep, een andere keer dat van de pannekoekjes.

Snipper de ui en fruit ’m zachtjes aan in de boter. Pel de knoflooktenen en hak ze fijn. Als de uien glazig zijn, mag de knoflook erbij. Bak even op een wat hoger vuur maar laat de knoflook niet kleuren. Voeg de bouillon toe en laat 5 minuten pruttelen. Schil in die tijd de aardappelen en snijd ze in kleine blokjes. Doe ze in de soep, samen met de gedroogde marjolein (of majoraan, maar ook oregano is goed). Laat de soep 10 minuten zachtjes pruttelen. Proef: is het pittig en hartig genoeg? Doe er wat peper bij. Hak de verse kruiden, strooi ze over de soep en eet direct. 

Knoflooksoep (lunch- of voorgerecht, 6 kommen)

2 uien

25 g boter

8 tot 10 tenen knoflook

1,5 l bouillon

300 g aardappel

1 theel. gedroogde marjolein

peper

1 eetl. gehakte bieslook of peterselie

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.