recept de volkskeuken

De Volkskeuken: klimaatverantwoorde groentestamp

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: een vrolijke groentestamppot met kaas en ontbijtspek, hoofdgerecht voor 4 tot 6 personen. 

Groentestamp met kaas en spek. Beeld Marcus Huibers

Sommige mensen hebben vliegschaamte, anderen weer vleesschaamte. Ik heb slagersschaamte, een vrij specifieke variant ervan: ik schaam me als ik lang niet bij mijn slager ben geweest. Ik verzin dit beslist niet. Soms kan er een week of wat tussen zitten. Het is niet zo dat hij echt laat merken dat-ie boos is, hij ontvangt me altijd even hartelijk. Maar toch knaagt er iets. Op zulke momenten koop ik altijd meer vleeswaren dan ik van plan was. Een soort CO2-compensatiegedrag, maar dan omgekeerd.

Ik heb altijd een grote mond gehad over vlees dat in de schappen van de supermarkt anoniem ligt te wezen. Eigenlijk vind ik dat je vlees alleen bij een echte slager moet kopen, de vakman die er zijn brood mee verdient. Die extra moeite die het kost, zal onze vleesconsumptie beperken en ons bewuster maken. Maar ook ik gooi wel eens een pondje gehakt in mijn supermarktmandje, of een schaaltje rosbief. Gemak dient de mens, het vlees is zwak, ook dat van mij.

Afgelopen vrijdag wilde ik mijn slager bezoeken, want we hadden ons jaarlijkse jaarclubweekend en op de eerste avond wordt er altijd corporaal gekookt. Dat kwam goed uit, want ik was al een tijdje niet meer naar mijn slager gegaan. Maar ik trof een dichte deur: Ron was lekker op herfstvakantie gegaan, zijn goed recht. Met de dikke tournedos die we in bruisende boter hebben gebakt zal ik u verder niet vermoeien, het was een dolle boel, maar deze uitbundige, klimaatverantwoorde groentestamp maakte ik op zondagavond. Smaakt ook uitstekend bij het stuk dat Gijsbert Kamer over Prince schrijft

Ingrediënten

1,4 kg kruimige aardappelen, geschild

2 paddenstoelbouillonblokjes

300 g wortelen, in stukken

200 g ui, gesneden

200 g boerenkool

200 g prei, in halve ringen

100 ml slagroom

100 g oude kaas, in kleine stukjes

200 g ontbijtspek (beleg), in plakjes

Doe de aardappelen in een ruime pan met zoveel water dat ze onderstaan. Voeg de bouillonblokjes toe, de wortelen, ui, boerenkool en prei (in die volgorde). Kook in ongeveer 30 minuten gaar, en giet af. Stamp de puree met de slagroom tot stamp, en proef op zout en peper. Meng de kaas erdoor en stort het geheel in een diepe ovenschaal. Beleg de bovenkant met het spek. Bak 30 minuten in een oven op 185 graden, totdat het spek goudbruin en knapperig is. Serveer met fijngesnipperde sjalot, zoetzure augurkblokjes en worcestershiresaus. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden