Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood (hoofdgerecht voor 4 personen)

Kipfilet gevuld met eekhoorntjesbrood. Beeld Onno Kleyn

Zomertruffel? Mwah. Dat is althans mijn eerste reactie. Ik heb het net te vaak meegemaakt: ergens in een blij buitenland op een markt een truffeltje kopen en dat trillend van opwinding in een omeletje of hapje pasta verwerken, scheldend op de rottige pannetjes en het ontbreken van licht in het keukentje van het appartement. Om me vervolgens opnieuw te verbazen over het ontbreken van geur.  'De verkopers beduvelen je waar je bijstaat', zegt Wijnand Luttikholt. 'Het bakje waarin hun onrijpe truffeltjes aanbieden, is ingesmeerd met truffelolie. Maar deze zijn goed.' En warempel.

Wijnand pendelt tussen Amsterdam en zijn gehuchtje met gerestaureerde verhuurappartementjes in de Italiaanse Marken (Le Marche) en had een dampend voorraadje tubers meegebracht. Aanstaande oktober begeleid ik een truffelweekend aldaar. Nu had hij een paar van die donkergrijze schonkers voor me klaargelegd – ze kostten lachwekkend weinig: 11 euro per ons  en kon ik me te buiten gaan. Dat deed ik nu eens niet met pasta of omelet, maar met een doodgewone kipfilet. Fantastisch. Maar hoe nu gedaan wanneer u als Volkskeukenlezer geen truffel kunt bekomen? Die kans is meer dan reëel. Daarom nemen we nu gedroogd eekhoorntjesbrood.

Hoofdgerecht voor 4 personen

30 g gedroogd eekhoorntjesbrood

1 kleine ui, gesneden

½ teen knoflook

20 g + 15 g roomboter

4 biologische kipfilets

cocktailprikkers, plasticfolie

Week de gedroogde paddestoelen 15 minuten in 100 ml lauw water. Knijp ze uit. Doe met de ui en de knoflook in het messenbakje van de staafmixer en draai tot prut. Bak dat zachtjes 5 minuten in een koekenpannetje in 20 gram boter tot de ui gaar is. Voeg wat zout en peper toe.

Leg de kipfilets plat neer. Snijd de filets in met een vlijmscherp mes, zodat je enveloppen krijgt. Bestrooi binnen- en buitenkant met wat zout. Vul de filets met het paddenstoelmengsel. Prik de opening dicht met cocktailprikkers; ik had er 2 per filet nodig. Pak de filets strak in in folie. Leg ze in een ovenbakje, zet dat in de oven en schakel die in op 100 graden. Laat 25 minuten staan. Jaja, de folie kan dat hebben. Pak dan uit. Verhit de resterende boter in een pannetje en bak daar de filets om en om in om ze een kleurtje te geven. Laat even rusten en snijd ze voorzichtig in dikke plakken. Ecco! Lekker als secondo met wat sla, na een hapje pasta.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.