Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Kalfsbiefstuk van de BBQ

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag Kalfsbiefstuk van de barbecue met citroen-peterselieboter, een hoofdgerecht, 4 - 6 personen.

Kalfsbiefstuk met citroen-peterselieboter. Beeld Tallina van den Hoed

Barbecuën is hip. Hot. Hotter dan hip en inner dan in. Dat komt natuurlijk door de zomer van vorig jaar, die ongeveer 7 maanden duurde in plaats van 3 weken. Met al die klimaatverandering gingen we er voor het gemak maar vanuit dat dit de nieuwe standaard zou zijn, maar dat is dus niet zo. Nu het weer betert, zocht ik naar mijn barbecue. Ik bleek er ongeveer zes te hebben: twee wegwerpexemplaren, één skottelbraai (dat was 10 jaar geleden hip), een gasversie met drie branders, een kleine keramieken kamado (olijf, zegt mijn dochter) en het roestende karkas van wat eens een lief bolbarbecuetje was. Dat is wat veel, voor één huishouden, en resoluut gooide ik het karkasje weg.

Nu het dus zo hip is, is het eigenlijk niet bon ton om daar een voorgemarineerd supermarktpakket op te gooien. Zoals wij het in de Volkskeuken al jaren roepen: maak nou zelf eens wat lekkers. Iets moois. Dus dat deed ik. Ik haalde bij de slager een mooi stuk kalfsbiefstuk en ik trakteerde mijzelf op een digitale kernthermometer. Dat klinkt als heel wat, maar is bij de budgetstunter zo te koop.

Ingrediënten:

600 g kalfsbiefstuk

2 tenen knoflook

1 takje rozemarijn

1/2 theel. verse tijm

3 jeneverbessen

zout en peper

olijfolie

Voor de boter:

3 takjes peterselie

rasp van 1 citroen

100 g boter

Extra: Barbecue die dicht kan, kernthermometer

Zwengel uw barbecue aan tot ongeveer 200 graden. Haal de kalfsbiefstuk uit de koelkast. Hak, pers en vijzel knoflook, rozemarijn, tijm, jeneverbessen, zout en peper en wat olijfolie tot een papje. Maak met een scherp mesje inkepingen in de kalfsbiefstuk en duw daar het kruidenmengsel in. Wrijf het vlees in met zout en peper. Leg het vlees op de hete barbecue, sluit het deksel en wacht zeker 10 minuten. Keer het vlees en controleer de temperatuur: de binnenkant van het vlees moet tussen de 56 en de 62 graden worden, dan is het wel gaar maar nog lekker sappig. Controleer nog eens. Als het zo heet is, haal het vlees dan van de grill en laat zeker 10 minuten rusten in aluminiumfolie.

Roer boter, geraspte citroenschil , gehakte peterselie, zout en peper en eventueel wat citroensap door elkaar. Rol het op, leg het even in de vriezer en snijd het daarna in plakjes. Snijd het vlees, verdeel het oven de borden en leg er wat citroenboter op. Lekker met gepofte aardappel en gegrilde venkel. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden