Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Indiase zalmballetjes met groenten

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Indiase zalmballetjes met groenten, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Vorig jaar kwam het kookboek The curry guy uit van Dan Tooms, een Amerikaan die een jaar lang alleen maar Indiaas at. The Curry Guy legt puik uit hoe je zo’n perfecte Indiase curry maakt: maak een basiskruidenmix, een basissaus, gaar het vlees alvast, zorg dat het houtskool grijsgloeiend is, en als je dat allemaal hebt gedaan, is het maken van zo’n heerlijk gerecht in een vloek en een zucht gedaan. Je kunt al die basisonderdelen bewaren en invriezen, zodat het de volgende keer minder werk is. Prima. Alleen niet voor doordeweeks.

Maar nu is er ook The curry guy-easy (uitgeverij Good Cook). Het belooft dezelfde smaak, maar makkelijker en vooral sneller. Het is een schitterend boek met heerlijke foto’s. Maar helaas niet ‘Alle recepten uit de Curry Guy maar-dan-vlug’, sterker nog, er zijn best veel recepten die niet vlug op tafel staan. Jammer, want daar had ik wel op gehoopt. Het is ook wel logisch: als de diepte, de gelaagdheid en de smaak van Indiaas eten ook te vangen waren in de snelle doordeweekse keuken, hadden we dat met z’n allen allang geweten.

Het easy-boek onderscheidt zich van het andere boek doordat de bereidingstijden erbij staan. Er zijn wat snelle gerechten, sommige curry’s zijn iets versimpeld, maar dat maakt het niet per definitie sneller of makkelijker. Je hebt nog steeds veel ingrediënten nodig en daarvoor moet je deels naar de toko. Maar wel een boek om honger van te krijgen. En, vooruit, deze zalmballetjes met bhuna (een vrij droge curry) zijn prima voor doordeweeks.

Ingrediënten

Voor de balletjes:

2 theel. kerrie

1 theel. kurkuma

2 theel. chilipoeder

6 eetl. korianderblad (of peterselie), gesnipperd

500 g zalmfilet

2 lente-uitjes in ringetjes

1/2 theel. zout

Voor de bhuna:

olie

2 uien, gesnipperd

1 rode en 1 groene paprika, in blokjes

3 teentjes knoflook, gehakt

3 lente-uitjes, gehakt

2 groene pepers, gehakt

20 cherrytomaatjes, gehalveerd

citroen of limoen

Meng de specerijen in een bakje. Hak de zalm fijn in de keukenmachine en voeg de helft van de specerijenmix toe, plus de lente-uitjes en wat zout. Vorm er 12 platte balletjes van.

Bak ui, paprika, knoflook, lente-uitjes en groene pepers in wat olie. Doe de rest van de mix erbij met wat zout en een glas water. Breng aan de kook. Voeg op het laatst de tomaatjes toe. 

Bak de zalmballetjes in de olie in twee minuten per kant lichtbruin en gaar. Leg ze op de saus met citroenpartjes erbij en strooi wat koriander of peterselie erover.  Eet met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden