De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: hemelse citroenkoek met vijgen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Citroenkoek met vijgen, dessert/gebak voor ca. 9 personen.

Beeld Loethe Olthuis

Om diverse redenen moet ik een tijdje glutenvrij eten: gluten is een groep eiwitten in onder meer tarwe, rogge en spelt, dus het zit in nogal veel producten. Help! Wat kun je dan nog wel eten?

Glutenvrij bleek me allerlei nieuwe, culinaire kansen te geven. Glutenvrij winkelbrood? Maar zozo. Gelukkig kun je het prima zelf bakken van bijvoorbeeld boekweitmeel, maïsmeel en amandelmeel, met flink wat pitten en zaden erover. Oké, het resultaat is anders dan je vertrouwde volkorentarwebroodje, maar verrassend lekker. Saus of soep binden? Gaat prima met arrowroot, havermeel of simpelweg met maïzena. Pasta? Is volop glutenvrij te koop, bijvoorbeeld van maïs, boekweit, quinoa of rode linzen. Verder heb ik spicy beignets van kikkererwtenmeel gemaakt; fantastische pannenkoeken met boekweitmeel; en ook deze koek met roomboter, citroen en volkoren rijstemeel. Hij bleek heerlijk, kruimelig en met een zanderig mondgevoel dat ik in combinatie met sappige verse vijgen uit mijn tuin en romige crème fraîche juist behoorlijk hemels vind. Geen verse vijgen? Vervang ze door plakjes aardbei.

Ingrediënten:

250 g gezouten roomboter, op kamertemperatuur

225 g basterdsuiker

2 eieren, goed losgeklopt

geraspte schil van 1 (biologische) citroen

2 eetl. citroensap

1 volle theel. bakpoeder

250 g bruin rijstemeel (natuurwinkel, internet)

ca. 5-6 verse rijpe vijgen

200 g crème fraîche

(eventueel takjes munt of citroenmelisse)

Extra: rechthoekige bakvorm van ca. 19 x 29 cm, bakpapier

Verwarm de oven voor op 160 graden (boven- en onderwarmte). Vet de bakvorm in met boter en bekleed met bakpapier. Klop boter en basterdsuiker met een mixer tot een luchtig, romig mengsel. Mix vervolgens de losgeklopte eieren, citroenrasp en -sap door het boter-suikermengsel. Roer het bakpoeder goed door het rijstemeel en meng dit meelmengsel in gedeelten door het boter-suikermengsel tot het een gelijkmatig deeg is. Verdeel het deeg over de bakvorm en strijk glad. Bak de koek in 30-35 minuten in het midden van de oven goudbruin. Laat helemaal afkoelen in de vorm. Til hem aan het bakpapier eruit.

Ca. 10 minuten voor het opdienen: roer de crème fraîche los. Snijd de steeltopjes van de vijgen af en snijd de vijgen in plakjes. Bestrijk de bovenkant van de koek gelijkmatig met crème fraîche. Verdeel de vijgenplakjes er dakpangewijs over, garneer eventueel met wat takjes munt en snijd de koek met een scherp mes in vierkanten. Eet je niet de hele koek ineens? Snijd de ‘kale’ koek in vierkantjes, beleg ze met crème fraîche en vijg en geef iedereen een eigen ‘vijgentaartje’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden