Volkskeuken hamburgers

De Volkskeuken: heerlijke oosterse hamburgers voor de vrijdag

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag oosterse hamburgers, als bodempje voor carnaval. Hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Wat ziet u er fris en fruitig uit! Het is vandaag complimentendag en ik heb me voorgenomen om dit jaar volop mee te doen. Ik weet hoe blij ik zelf word van een spontane pluim van iemand en dat wil ik mijn trouwe lezers niet ontnemen. Het werkt ook leuk voor jezelf, iemand een compliment geven. Je loopt er net wat lichter van. 

Complimentendag klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Door verplicht een compliment te verzinnen moet je net iets beter naar iemand kijken, waardoor je iemand net iets beter leert kennen. Zelfs als iets niet is gelukt, kan een welgemeend ‘Maar wat fijn dat je het geprobeerd hebt!’ iemand opkikkeren.

Het zuiden van het land stort zich dit weekend in carnaval, en ook al heb ik daar helemaal niks mee: wat goed dat u zo’n plezier kunt maken met z’n allen! 

Al dat gefeest kan, naast een complimentje, wel een bodempje gebruiken. Iets lekkers. Het is tenslotte vrijdag. Hamburgers, bijvoorbeeld.

Ingrediënten

4 grote sesambollen

300 g kipgehakt

1 bosui

2 tenen knoflook

1 theel. citroensap

2 eetl. zoete ketjap

2 - 3 eetl. paneermeel

1 klein kropje little gemsla

12 peultjes

50 g taugé

zonnebloemolie

zoete chilisaus of hete sriracha

4 eetl. gebakken uitjes

Halveer de bollen en rooster ze eventjes. Doe het gehakt in een kom. Doe de fijngesneden bosui erbij, pers de knoflook erdoor, doe het citroensap en twee eetlepels ketjap erdoor, het paneermeel en wat peper en kneed het goed. Maak er 4 platte schijven van. Snijd 8 little-little-gembladeren in reepjes. Blancheer peultjes en taugé 1 minuut.

Verhit wat zonnebloemolie in een pan en bak de kipburgers in twee maal drie minuten bruin en gaar. Leg de gesneden sla op de onderkant van het broodje. Leg daar de burgers op. Bedek met peultjes en taugé en een dotje chilisaus of sriracha. Strooi daar de uitjes op en doe de bovenkant van de broodjes erop. Lekker met frietjes of met gestoomde sojabonen.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden