De gidsde volkskeuken

De Volkskeuken: hartverwarmende aardappel-preisoep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: aardappel-preisoep, hoofd- of voorgerecht voor 4 tot 8 personen.

Aardappel-preisoep.Beeld Marcus Huibers

Soms zit het mee in het leven, soms zit het even tegen en dat laatste leek nu al een tijdje aan de gang. Dus ik maar weer naar de huisarts. Die liet bloed prikken en het had over de omstandigheden, een gebrek aan weerstand, het verschil tussen klassieke griep en een virusinfectie en over de noodzaak nu echt even pas op de plaats te maken, je gaat er niet dood van maar op deze manier kan het wel eindeloos duren en daar was niemand bij gebaat, toch? Met een zak vol zetpillen kroop ik maar weer mijn bed in.

Misschien nog wel het vervelendste van je zo beroerd voelen is de bewustzijnsvernauwing die optreedt, ook wel bekend als navelstaarderij en iets dat met name mannen lijkt te treffen. Een Netflix-serie van het niveautje kinderanimatie is algauw niet meer te volgen, net als het boek dat je probeert te lezen, ook omdat je het al die tijd op zijn kop vasthoudt. Het leven speelt zich niet meer af in de buitenwereld maar in het eigen koppie en daar is het momenteel niet zo fijn toeven. Zuchtend en puffend en steunend van de koorts dacht ik uiteindelijk aan nog maar een ding: preisoep, dikke, hartverwarmende preisoep.

Het recept komt van Sylvia Witteman die in dezen geen introductie behoeft, van haar tweede bundel De Maillardreactie uit 2005, maar voor deze gelegenheid was ze bereid een vereenvoudigd recept te delen, een met geruststellende, overzichtelijke hoeveelheden zoals anderhalf pond dit en anderhalf pond dat, goed behapbaar voor mijn benevelde brein. Zeer gemakkelijk om te maken en uiterst doeltreffend van smaak, ook als je toevallig niet ziek bent. 

Ingrediënten

- anderhalf pond (750 g) schoongemaakte preiringen

- anderhalf pond (750 g) kruimige aardappel, geschild en in stukken

- 4 knoflooktenen

- anderhalve liter (1.500 ml) krachtige kippenbouillon

- 50 g roomboter

- 100 g crème fraîche

-  flinke scheut witte wijn

- zwarte peper uit de molen

Doe de prei, aardappel en knoflook met de bouillon in een ruime soeppan, en breng aan de kook. Laat de soep met het deksel op de pan minimaal 30 minuten pruttelen, totdat de aardappelen gaar zijn. Doe de boter en de crème fraîche erbij en pureer met de staafmixer. Voeg eventueel wat water of bouillon toe als u de soep te dik vindt. Schenk de wijn er op het laatst bij en breng verder op smaak met flink wat versgemalen zwarte peper. Eet er brood bij, als uw maag dat aankan.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden