Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: hartige mystère

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ‘Mystère’ met blauwe kaas en bessen, borrel- of buffetgerecht voor ongeveer 10 personen.

Mystère met blauwe kaas en bessen. Beeld Loethe Olthuis

Eten klinkt in het Frans vaak spannender dan het is. Zo is een ‘croque monsieur’ gewoon een tosti, ‘vol-au-vent’ een pasteitje en ‘crème anglaise’ vanillevla, wél gemaakt met eieren en vanille in plaats van maïzena met een kleurtje en een (synthetisch) geurtje, zoals onze vanillevla in pak. Let op: ‘andouillette’ klinkt heerlijk, maar is worst gevuld met ingewanden.

Een ander intrigerend, klassiek Frans nagerecht is de ‘mystère’: een meestal met meringue gevulde roomijsbol, bedekt met een laagje fijngehakte karamel. Het mysterie is dat je aan de buitenkant niet ziet wat erin zit. Geweldig idee, maar een goede zoete mystère maken is een behoorlijke klus. Wat let me om het idee te pikken en te gebruiken voor een ander gerecht?

Deze mystère is hartig, romig en pittig met een friszoete vulling. Doet het beslist goed op een feestje, maar is net zo bruikbaar als borrelhap of bijgerecht bij de barbecue. 

Ingrediënten

450 g stevige roomkaas (bv. Mon Chou, St.-Môret)

250 blauwaderkaas (bv. Roquefort of Bleu de Bresse), verkruimeld

1 sjalot of kleine ui, heel fijn gehakt

5 g gedroogde paddestoelen, verkruimeld

150 g blauwe bessen

30 g hazelnoten

blaadjes van ½bosje bladpeterselie, gehakt

blaadjes van 1 bosje kervel, gehakt

Eventueel handje eetbare bloemblaadjes (viooltjes, madeliefjes, paardenbloemen)

Extra: metalen/glazen ronde kom, inhoud ca. 1 liter, plastic folie

Verwijder direct uit de koelkast de verpakking van de roomkaas. Laat de roomkaas afgedekt op kamertemperatuur komen. Meng de blauwe kaas, sjalot, paddestoelen en flink wat versgemalen peper goed door de roomkaas. Verdeel in 2 gelijke ballen, verpak in plastic folie en laat een half uur in de koelkast opstijven.

Bekleed de ronde kom kruiselings met 2 of meer stukken plastic folie. Haal één roomkaasbal uit de koelkast, doe in de kom en druk zachtjes aan. Verdeel de bessen, gehakte noten en ongeveer de helft van de kruiden erover en dek af met de rest van het roomkaasmengsel. Druk zachtjes aan tot de kom gelijkmatig is gevuld. Dek af met plastic folie en zet nog minstens 1 uur in de koelkast tot de kaasbol stevig is.

Leg een plat bord op de kom, draai samen en til de kom op. Verwijder voorzichtig het folie en verdeel de rest van de kruiden en de bloemen over de roomkaasbol. Zet tot gebruik terug in de koelkast. Geef er crackers, stokbrood of notenbrood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden