Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: hartige banketletters als tegengewicht voor het feestelijke zoet

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok, vandaag: hartige banketletters, een snack voor 8 personen.

Hartige banketletter Beeld Tallina van den Hoed

Welkom Roetveegpiet, die zaterdag aan de zijde van de goedheiligman voet op Hollandse bodem zet, maar kunnen we het nu weer gewoon hebben over slechte gedichten, surprises, muffe budgetkruidnootjes, lijstjesstress, schoenen zetten, op de deur bonken en dan je heel snel verstoppen, chocoladeletters, taaitaai en chocoladekruidnoten in diverse wanstaltige smaken?

Kom op, mensen, er zijn genoeg oude en nieuwe onderdelen om ons sintfeest als levende traditie te behouden. Dan kunnen we nog generaties lang jokken over de Sint die op de daken loopt, cadeautjes door schoorstenen doet en daar met z’n allen van genieten.

Maak deze hartige banketletters als tegenwicht voor al het zoets dat de komende tijd in de kelen verdwijnt.

Ingrediënten

1 sjalot

1 teen knoflook

5 takjes peterselie

1 ei

2 eetl. paneermeel

1 theel. (gerookt) paprikapoeder

200 g vega/kipgehakt

½ theel. zout, peper

1 pak bladerdeeg uit de koeling

evt. sesam- of maanzaadjes

Snipper sjalot, knoflook en peterselie. Doe ze in een kom. Splits het ei. Doe het wit in de kom, de dooier is voor straks. Voeg paneermeel, paprikapoeder en gehakt toe. Voor de vegaversie kunt u het best ‘rauw’ nepgehakt nemen. Doe zout en peper erbij en kneed heel goed.

Zet de oven op 180 graden. Snijd het bladerdeeg eerst doormidden en daarna in 4 repen. Verdeel het gehakt als een vingerdikke sliert over het bladerdeeg. Rol het bladerdeeg er strak omheen. Plak de randen vast, vergeet de uiteinden niet. Je kunt de sliert iets langer rollen. Leg de sliert met de naad naar beneden en vorm er een letter van. Een S van Sint ligt voor de hand, maar eke letter is mogelijk. Kwast het in met eidooier, strooi er eventueel zaadjes overheen en bak het in 15 tot 20 minuten goudbruin en gaar. Ik wens iedereen een vredig Sinterklaasfeest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden