Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: halloweensnacks

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: pompoenkoekjes en geroosterde zaadjes (snack, ca. 25 koekjes). 

Beeld Tallina van den Hoed

Woensdag is het Halloween. In Amerika vieren ze dat uitbundig met pompoenen, verkleden, trick or treat (oftewel snoepjes ophalen langs de deuren) en griezelfeestjes.

Bij Halloween horen jack-o’-lanterns: uitgeholde pompoenen, met een eng gezicht, en een lampje erin. Supertof in het donker. Na een paar dagen kunnen die pompoenen wel de gft-bak in, dat is jammer.

Omdat het me tegen de borst stuit goed eten laten verpieteren, gebruik ik zoveel mogelijk van de pompoen wel: het uitgeholde vruchtvlees is gewoon prima pompoen en de pitten kun je roosteren en als snack opknabbelen. Vroeger vond ik dat vieze stukjes hout, maar sinds ik erachter ben dat je die pitten eerst moet koken voor je ze roostert, ben ik fan.

Tallina van den Hoed Beeld Studio V

Zaag een cirkel van 10 centimeter doorsnede uit de onderkant van de pompoen. Haal via dat gat de pompoen leeg. Doe de draden en de zaden in een bak. Schraap dan een deel van het vruchtvlees van de pompoen via de binnenkant met de schraper of het meloenbolletjesschepje. Houd dat vruchtvlees apart. Zorg dat je ongeveer een centimeter dikke schil overhoudt. Teken een sjabloon op de pompoen (zoek op internet op ‘pumpkin carving’) en zaag dat uit. Zet een lampje (op batterijen) in de pompoen en klaar is de versiering.

Nu de zaadjes. Stort de draden en de zaden in een bak water en vis de zaden eruit. Gooi de draden weg. Kook de zaden ongeveer 20 minuten in water met zout. Zet de oven op 200 graden. Dep de zaden droog, leg ze op een vel bakpapier en bestrooi ze met zout, peper, olijfolie en de specerijen. Hussel ze en bak ze in 40 minuten krokant in de oven. Hussel ze halverwege.

Voor de koekjes: Kook 500 gram van het pompoenvruchtvlees (schil de uitzaagsels) in ongeveer 15 minuten gaar. Laat het uitlekken en pureer het. Mix het met boter, suiker, ei, koekkruiden en net zoveel bakmeel tot het een glanzend beslag is. Bekleed twee bakblikken met bakpapier, doe het beslag in een spuitzak en spuit er rozetten van. Bak de koekjes 15 minuten in een oven van 180 graden. Dezelfde dag opeten.

Pompoenkoekjes en geroosterde zaadjes, snack

Grote pompoenen (aantal naar wens)

Voor de pitjes:

zout en peper

olijfolie

1 theel. paprikapoeder

1 theel. gemalen korianderzaadjes

1/2 theel. gemalen komijnzaadjes

Voor de koekjes:

150 g boter

200 g suiker

1 ei

3 theel. koekkruiden

350 - 400 g zelfrijzend bakmeel

Extra: pompoenzaag-setje (tuincentrum) of een kartelmes en een meloenbolletjes-schepje

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.