De Gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Groentecurry met pompoen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentecurry met pompoen, hoofdgerecht voor 4 personen.

Groentecurry met pompoen Beeld Pay-Uun Hiu

Was die pompoen nou nog niet op? Nee, dus. Na twee royale taarten (eentje zoet, eentje hartig), zat ik nog met 350 gram netto aan pompoenblokjes. Dat was dus een gevalletje voor Eva’s keukenkast, zoals het nieuwe kookboek van Eva Posthuma de Boer heet (Nijgh & Van Ditmar). De auteur, die met haar vader Eddy Posthuma de Boer zijn fotoarchief doorsnuffelt voor een wekelijkse rubriek in de Volkskrant, heeft een slim en simpel restjesboek bedacht: per ingrediënt drie recepten (en soms vier).

Liggen er nog aubergines in de kast? Bij de A van aubergines vind je melanzane alla parmigiana, aubergine in misosaus en pasta alla norma. Linzen staan bij de peulvruchten en de noten met rodelinzensoep, klassiek linzenstoofje en een salade van puylinzen.

Heel handig. Maar waarom staat er geen pompoen bij? Houdt Posthuma de Boer er niet van? Terwijl een pompoen zich dus bij uitstek leent voor deze aanpak, want echt, met één recept ben je er (zeker in een een- of tweepersoonshuishouden) nog niet vanaf. Ook in het register: geen pompoen. Niet bij de p van pompoen, niet bij de f van flespompoen of de h van hokkaido.

Met wat associatief denken, vind ik pompoen in de groentecurry onder de ‘k’ van kardemom bij het hoofdstukje ‘Sfeer- en smaakmakers’. Zo werkt het bij mijn keukenkast nou ook altijd. De curry kan met allerlei groenten worden gemaakt, schrijft Posthuma de Boer, maar de pompoen is een must. Zeker, want pompoen en curry zijn nou eenmaal een onverslaanbare combinatie.

Ingrediënten

4 eetl. (koolzaad)olie

2 uien, in dunne kwartringen

5 cm gemberwortel, geschild en geraspt

2 theel. kardemompoeder

2 theel. korianderpoeder

½ theel. chilipoeder

2 theel. vadouvan

2 rijpe tomaten, in blokjes

1 theel. suiker

1 theel. zout

1 kg gemengde groenten, in blokjes van gelijke grootte

1 blokje groentebouillon

400 ml kokosmelk

20 g verse koriander

Verwarm de (koolzaad)olie in een flinke braadpan. Fruit de uien 15 minuten op matig vuur, voeg de gember en de specerijen toe, eventueel nog met een scheutje olie, en bak al roerend tot de geuren vrijkomen. Voeg tomaten, suiker en het zout toe en laat 5 minuten op laag vuur garen. Voeg alle groenten, het groentebouillonblokje en de kokosmelk toe en giet er zo veel water bij dat de groenten tot ruim de helft onderstaan. Kook met het deksel op de pan 20 minuten tot de groenten beetgaar zijn. Laat de curry nog 5 minuten zonder deksel pruttelen. Bestrooi met de koriander en serveer met rijst, naan, chutney, papadums of raita, of met dit allemaal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden