Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Groentebarbecue

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Groentebarbecue voor 4 personen

Beeld Tallina van den Hoed

Het is prachtig weer, dus niemand wil in de hete keuken boven de pannen staan sloven. Daarom gaan we buiten, boven een hete barbecue staan sloven. Het afgelopen weekend barbecueden we eerst thuis, toen met vrienden en vervolgens op de sportclub. Lekker hoor, al die spiesjes, worstjes, burgers, ribbetjes en pootjes, maar wel erg veel vlees. Dat kan anders. En nee, dan is het niet minder lekker of minder zomers: onderstaande hapjes zijn allemaal lekker, maar vooral de gekaramelliseerde ui kreeg applaus.

Begin met de uien. Pel ze en snijd kop en kont eraf. Snijd de uien overdwars in 4 dikke ringen. Neem dan 4 vellen aluminiumfolie. Leg op elk velletje een klontje boter. Leg daarop de onderste ring van elke ui. Doe er een snuf zout op, wat boter en de volgende ring. Stapel zo verder. Druppel er ten slotte wat balsamicoazijn over, vouw het aluminiumfolie strak dicht en zet de uien een uur tussen de gloeiende kool­tjes. Keer ze na een half uur.

Was de aardappels, prik ze in en leg ze 5 minuten in de magnetron. Pak ze daarna goed in in aluminiumfolie en leg ze een half uur tussen de gloeiende kooltjes. Keer ze halverwege en serveer met crème fraîche, peper en bieslook.

Giet wat olijfolie in een aluminium bakje. Snijd de paprika’s in reepjes, halveer die, en doe ze in het bakje. Bestrooi met zout en peper. Gaar de paprika’s in de bakjes op de grill.

Giet wat olijfolie in een aluminium bakje. Snijd de knoflook in niet te dunne plakjes en leg ze erin. Leg er een takje rozemarijn op. Leg de tomaten erop. Gaar de tomaten in het bakje op niet te heet vuur in ongeveer 20 minuten. Het sap van de tomaten is heerlijk met brood!

Doe twee eetlepels boter in een aluminium bakje. Pers er een teen knoflook boven. Snijd de champignons in parten of plakjes en de bosui in ringetjes. Doe ze in het bakje. Bestrooi met zout en peper en wat tijm. Bak de champignons op de grill.

Eet met brood, saus en eventueel nog een stukje vlees, als je nog niet vol zit.

4 uien

50 g boter

zout

evt. balsamico-azijn

4 aardappels

200 ml crème fraîche

bieslook

peper

olijfolie

3 paprika’s

2 tenen knoflook

1 takje rozemarijn

250 g tomaatjes

2 eetl. boter

1 teentje knoflook

250 g champignons

2 bosuitjes

tijm

Extra: aluminiumfolie en aluminium bakjes

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.