recept de Volkskeuken

De Volkskeuken: Groen succesnummer

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Broccoli-preisoep met seroendeng. 

Broccoli-preisoep met seroendeng. Beeld Marie-Louise Schipper

Zijn moeder was stomverbaasd toen Stuart medicijnen ging studeren. Zij dacht dat hij beter af was als acteur, want hij stond altijd in het middelpunt. De Amerikaanse columnist Stuart M. Berger (1953-1994) was inderdaad zeer charismatisch. Hij verkocht afvalboeken bij de vleet, ontwierp voor de jetset een crashdieet op maat, gaf vitamine-injecties en adviseerde veel gestoomde groenten te eten. Zijn bijnaam? De Broccoliman.

In de jaren tachtig maakte broccoli op grote schaal zijn entree in Nederland. Toch was dit bloemkoolbroertje hier al veel langer bekend: in 1882 stond in de Leeuwarder Courant een artikel over de broccoliteelt. Het duurde nog een eeuw eer wij ervan in de ban raakten en nog langer alvorens het vezel- en vitaminerijke kooltje superfoodstatus kreeg.

Dat heeft Berger allemaal niet mogen meemaken. Hij ging ten onder aan een ruig leef- en eetpatroon: overmatig cocaïnegebruik en enorm overgewicht eisten hun tol. In 1994 overleed hij aan hartfalen. In de Engelse krant The Independent verscheen een uitgebreide necrologie. De auteur merkte op dat de steenrijke Berger waarschijnlijk allergisch was voor broccoli en liever broodjes rosbief at.

Goed idee om weer eens een pittige groentesoep te maken, want broccoli is echt gezond. 

Ingrediënten

voorgerecht voor 4 tot 5 personen

1 liter kruidige (kippen)bouillon

scheut neutrale olie

1 prei, in ringetjes

1 of 2 flinke stronken broccoli

ter garnering: 4 bimi’s (aspergebroccoli) of broccoliroosjes

scheutje vissaus

wat citroensap en -rasp

1/2 eetl. Patak’s milde currypasta (of kerriepoeder)

1 flinke eetl. yoghurt (10 procent vet) of crème fraîche

4 eetl. seroendeng

peper en zout naar smaak

Bereiding

Neem een flinke pan. Trek bouillon van kruiden, botten of neem een blokje. Houd warm. Doe een scheut neutrale olie in een koekenpan en bak de prei-ringetjes glazig. Snijd een stronk broccoli in flinke roosjes en hak het stammetje in stukken. Doe in een stoompan, leg de bimi’s bovenop en laat garen. Haal de bimi’s er halverwege dat proces uit en spoel af met koud water. Leg apart. Controleer of de broccoli gaar is (hij mag wel een beetje stevig zijn).

Pureer prei en broccoli met behulp van een beetje bouillon in een blender of met een staafmixer. Voeg het prei-broccolimengsel bij de overige bouillon en controleer op smaak. Te dik? Voeg wat stoomwater toe. Breng op smaak met een beetje vissaus, wat citroensap en -rasp en de Patak’s of het kerriepoeder. Warm goed door. Voeg wat yoghurt of crème fraîche toe en klop erdoorheen. Pak vier borden, strooi op elk bord wat seroendeng en giet de warme broccoli-preisoep erop. Garneer met een bimi.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden