De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Goulash zonder beest

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: ‘Goulash’ van vegakip, (hoofdgerecht) voor 4 personen.

Goulash zonder beest Beeld Loethe Olthuis

Vergeet Parijs, vergeet Rome. Ga naar Praag. Veel mooier, zonder bombastische kerken of grootheidswaan-architectuur. Praag is een stad vol fijnzinnige details, sierlijke, pastelkleurige fin-de- siècle-schilderingen en prachtig gerestaureerde, ingetogen oude gebouwen; af en toe een overgebleven Oostblok-kubus accentueert de schoonheid alleen maar. Zelfs het plaveisel is gelegd met oog voor esthetiek.

Helaas: kon ik dat ook maar van de Praagse, dus Tsjechische, keuken zeggen. Hoewel ik er ook mijn beste Italiaanse maaltijd ooit heb gegeten, een verrukkelijke veganlunch en fantastische pompoensoep: de traditionele Tsjechische keuken draait om vlees. Véél vlees. Goulash met hompen rund, schnitzels zo groot als je bord en zelfs geroosterde varkensstaart (denk aan babi pangang), altijd vergezeld door brood- of aardappelnoedels en een minimum aan groente. Niet echt mijn kopje thee, maar wederhelft Ronald heeft gesmuld: vlees krijgt hij thuis amper meer. ‘Proef die lekkere saus nou’, zei hij telkens. En toegegeven: die goulash wás ook eigenlijk best oké.

Dat kon ik natuurlijk niet op me laten zitten. Thuis ging ik aan de slag met vegagoulash: met gerookte tofu, met kidneybonen, maar telkens werd het resultaat afgekeurd. Tot deze versie. ‘Kijk, dit is bijna échte goulash’, zei hij. En schepte nog eens op.

Ingrediënten:

1 volle eetl. bloem (met kop)

2 theel. karwijzaad (kummel)

2 volle eetl. milde paprikapoeder

450 g vegetarische kipstukjes (bv. van de Vegetarische Slager)

4 eetl. neutrale olijfolie of koolzaadolie

2 grote uien, gepeld, gesnipperd

2 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt

3 groene paprika’s, schoongemaakt, in reepjes

800 g pruimtomaten (romatomaten), in kleine stukjes, (of 2 blikken tomaatblokjes à 400 g netto)

1 paddestoelenbouillonblokje

Hussel de bloem, het karwijzaad, de paprikapoeder en een snuf zout en peper goed door de vegakipstukjes. Verhit 2 eetl. olie in een flinke braadpan en bak de ui en knoflook ca. 5 minuten op laag tot matig vuur. Voeg nog 2 eetl. olie en de vegakipstukjes toe en roerbak ze in nog 3-4 minuten iets bruin. Voeg de paprikareepjes en 100 ml water toe, met óf de stukjes verse tomaat óf de 2 blikken tomaatblokjes. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng zachtjes aan de kook en laat ca. 45 minuten sudderen met het deksel op de pan tot de paprika zacht is, schep regelmatig om. Laat eventueel nog ca. 5 minuten in een open pan zachtjes koken als u de goulash te dun vindt. Proef en breng zonodig verder op smaak met zout. Eet met rijst, Knödel, gekookte aardappels of verse gnocchi (supermarkt).

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden