Volkskeuken Noedels

De Volkskeuken: glasnoedels met paprika en boomoortjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: glasnoedels met paprika en boomoortjes (hoofdgerecht voor twee personen). 

Glasnoedels met paprikareepjes en boomoortjes. Beeld Pay-Uun Hiu

Van veel kookprogramma’s krijg ik buikpijn. Dat nerveuze gedoe met gerechten die snel klaar moeten en eigenlijk al mislukt zijn. Maar laatst zag ik een aflevering op Netflix van Chef’s Table over de drie Roca-broers en hun vermaarde driesterrenrestaurant in Girona. Het ging vooral over de jongste, Jordi. Hij is een nakomertje, het niksnut-broertje dat door de twee oudere zo’n beetje wordt gedoogd in hun geweldige eetparadijs.

Zoals vaak in verhalen over drie broers, gebeurt er iets magisch. Door een ongeluk van de restaurant-patissier krijgt Jordi van de ene op de andere dag de verantwoordelijkheid voor de desserts. En dan ontdekt hij zijn echte talent: zélf desserts ontwerpen. Als een alchimist creëert hij nieuwe smaken en het is een genot om naar te kijken. Hij maakt ijs met sigarenrook. Hij blaast schitterende doorzichtige bellen van eiwit. ‘Er ging een deur voor me open’, zegt hij. ‘Ik kan nieuwe dingen proberen en ik mag fouten maken.’

In mijn halfslaap veranderde het eiwit in glasnoedels van mungbonen en proefde ik er in hoisinsaus en citroen gemarineerde paprika’s bij met boomoortjes (zwammen) en sojaboontjes. Gewoon doen, dacht ik de volgende dag. Als het niks wordt, jammer dan. Het was een lucky shot.

Glasnoedels met paprika en boomoortjes

Hoofdgerecht voor 2 personen

2 rode puntpaprika’s

10 g boomoortjes, gedroogd

1 bakje sojaboontjes (ca. 100 g)

100 g glasnoedels (soeoen)

2 eetl. olie

1 lenteuitje, in ringetjes

1 teentje knoflook, fijngehakt

stukje gember, geschild en fijngehakt

sesamolie

Marinade:

2 eetl. hoisinsaus

2 eetl. lichte sojasaus

rasp van 1 biologische citroen

1 eetl. citroensap

1 eetl. mirin

Pay-Uun Hiu. Beeld Studio V.

Maak de paprika’s schoon en snijd in dunne reepjes, maak de marinade en doe de paprika erbij. Zet een paar uur afgedekt in de koelkast. Week de boomoortjes een uur in heet water. Spoel ze uit, dep ze droog en snijd in reepjes. Kook de sojaboontjes (of doperwten) ca. 5 minuten, spoel af met koud water. Week de glasnoedels een paar minuten in heet water tot die zacht zijn, spoel af met koud water, laat uitlekken en snijd in stukken van ca. 10 cm.

Verhit de wok, verwarm daarin de olie. Fruit lenteui, knoflook en gember. Roerbak de boomoortjes en de paprikareepjes met de marinade mee. Zet het vuur lager en laat met een deksel op de wok ca. 5 minuten stoven tot de paprika’s beetgaar zijn. Voeg indien nodig wat vocht (water of bouillon) toe. Zet het vuur weer hoger, roerbak eerst de sojaboontjes mee, dan de glasnoedels. Warm goed door, breng op smaak met zout en peper. Druppel er nog wat sesamolie over.

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.