De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Gevulde omeletjes met prei en kruidenhangop

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Vandaag: Winterei met prei, lunchgerecht voor 4 personen, hoofdgerecht voor 2 personen.

Gevulde omelet met prei en kruidenhangop. Beeld Loethe Olthuis

Hé, waar is Pippa? Ik kijk rond in de groentenkas, die ‘dubbelt’ als winterresidentie voor de kippen. Broertje, Piep, Zusje, Lotje, Keetje, Wolk… De hele familie is present. Behalve bruine Pippa. Niet in het nachthok. Niet achter de druivenstokken, of tussen de bladerhopen. Ze kan niet naar buiten zijn geglipt. Maar wacht eens... Het leghok!

En ja hoor, daar zit ze. Triomfantelijk op elf eieren, ze kan ze amper onder haar vleugels houden. Pippa, gekkerd! Het is krakendkoud. Wat hebben jij en je zusjes gedaan? Commerciële hennen krijgen extra licht en warmte, waardoor ze ‘s winters blijven leggen. Maar mijn stoere meiden doen het gewoon zonder! Pippa’s cadeautjes gaan meteen in deze Volkskeuken. Ik gebruik de olie uit het potje tomaat, maar olijf- of zonnebloemolie kan ook.

Een halve dag tevoren: bekleed een zeef met een schone panty zonder wasmiddelluchtjes, zet op een kom en schenk de (soja)yoghurt in de panty. Dek af en laat minstens 4 uur uitlekken. (Het lekvocht is prima in smoothies.) Meng de knoflook, dille en peterselieblaadjes erdoor en breng pittig op smaak met zout en peper. Zet tot gebruik in de koelkast.

Een half uur tevoren: warm de borden voor. Laat 70-75 g tomaatjes uitlekken. Verhit 3 eetlepels (tomaten)olie en roerbak de prei ca. 1 minuut op hoog vuur. Zet het vuur laag, sluit de wok en stoof de prei in 8-9 minuten zacht maar nog net knapperig. Voeg de laatste 2 minuten de tomaatjes toe. Draai het vuur uit en houd warm.

Klop intussen de eieren goed los met een snuf zout. Klop er daarna 2 eetlepels koud water en de peterseliestengels door. Verhit steeds een scheutje (tomaten)olie in een kleine koekenpan en bak 4 omeletjes van het eimengsel. Meng de amandelen door de prei, maak zo nodig op smaak af met zout en peper. Leg de omeletjes op de borden, verdeel de prei erover, schep lepels kruidenhangop op de prei en klap de omeletjes dicht. Schep er nog wat kruidensaus over en geef de rest er apart bij. Eet met wortelsalade en knapperig brood.

Ingrediënten

400 ml volle naturel (soja)yoghurt

1 teen knoflook, fijngehakt

1 / 2 bosje dille, fijngehakt

steeltjes en blaadjes van 1/2 bosje bladpeterselie, apart fijngehakt

1 potje halfgedroogde tomaatjes (op olie, of ca. 6 eetl. olijfolie)

400 g panklare (vers)gesneden prei

4 grote biologische eieren

90 g gerookte amandelen, grof gehakt

Extra: schone panty, wok met deksel

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.