Recepten De Volkskeuken

De Volkskeuken: gevulde gyros-paprika

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gevulde gyros-paprika (vega (of niet) hoofdgerecht voor 3 personen).

Puntpaprika's gevuld met gebakken ui en gyros-reepjes Foto Tallina van den Hoed

‘Ja maar mám! Het is gewoon niet eerlijk dat als zíj zegt dat ze geen vlees wil eten, we dus geen vlees eten, terwijl ik wél vlees wil eten, want we eten al zo vaak vegetarisch!’ Het joch heeft een punt. En ondanks de vermomming met stampvoeten, luide stem en serieus boze blikken, ook een heel redelijk punt. 

Hij houdt al zijn hele leven van vlees. Ik kon hem als peuter al niet voor het lapje houden met het verhaal dat de boontjes vandaag het vlees waren. ‘Neej! Een boontje is een boontje en geen vleesje want een vleesje is niet een boontje!’ Daar had de driftkikker natuurlijk gelijk in. Maar ik wil ze allebei gelijk geven, hoe moet dat nou? 

Wij zijn vast niet het enige gezin waar meerdere overtuigingen aan tafel zitten. Dit gerecht is makkelijk, snel en lekker en voor elk wat wils: met vegetarische reepjes, of kip, of heel iets anders. Feta, bijvoorbeeld, of peulvruchten. Met de zelfgemaakte gyroskruiden is het allemaal lekker.

Ingrediënten

Voor de gyroskruiden:
3 theel. oregano
2 theel. tijm
2 theel. gedroogde peterselie
1 theel. gemalen zwarte peper
1 theel. kaneel
2 theel. knoflookpoeder
2 theel. gemalen komijn
3 theel. paprikapoeder
2 theel. gemalen korianderzaadjes
1 theel. gemalen chillies
3 theel. zeezout

En dan:
3 rode puntpaprika’s
olijfolie
2 uien
2 stengels bleekselderij
olijfolie
200 g vegetarische wokreepjes of reepjes kippendijfilet

Bereiding

Doe alle specerijen in een brandschoon potje, plaats het deksel erop en schudt goed. Noteer wat er inzit, want het mengsel gaat niet helemaal op vandaag, maar je kunt het nog heel lang bewaren.

Snijd de puntpaprika’s overlangs door. Verwijder zaadlijsten en zaadjes, maar laat de steelaanzet zitten. Vet een bakblik in en schik de paprika’s erin. Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Snijd de uien in halve ringen en de bleekselderij in dunne plakjes. Verhit wat olijfolie in een pan en bak de ui en bleekselderij erin. Bestrooi de vega-reepjes of de kippendij met 3 theelepels van de gyroskruiden en doe ze bij de uien in de pan. Bak ze, al roerend, op hoog vuur zodat ze om en om kleuren. Zet het vuur uit en verdeel het mengsel over de puntpaprika’s. 

Besprenkel met wat olie en zet het gerecht een kwartier tot twintig minuten in de oven. Lekker met brood, een salade en tzatziki. U weet wel, yoghurt met komkommer, knoflook en dille.  

Reageren? Volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.