Recept Pasta met braadwordt

De Volkskeuken: Gevaarlijk lekkere pasta met braadworst, kappertjes en citroen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pasta met worst, room, kappertjes en citroen, hoofdgerecht voor 2 personen.

Weldadig troosteten: pasta met worst, room, kappertjes en citroen. Beeld Marcus Huibers

En dan was er nog het bezoek aan Chez Panisse, het wereldberoemde farm-to-table-restaurant van Alice Waters in Berkeley. Terwijl Waters in Nederland was en uitlegde hoe je een goede salade in elkaar zet, schoof ik bij haar aan tafel in het verre Californië.

Het werd een avond om nooit te vergeten, helaas. Toen ik belde, bleek de zaak al maanden volgeboekt. Ik moest dus teruggrijpen op mijn credentials als ‘food writer for the biggest quality newspaper of The Netherlands, comparable to The New York Times’. Dat ik slechts een nederige scribent van de receptenrubriek ben, en niet de ster-recensent, liet ik wijselijk achterwege.

Een interview met de chef was snel geregeld en toen onze über-Amerikaanse gastvrouw ons uit de bar kwam halen, voegde ze er met een vette knipoog aan toe dat ze mijn work lovede, en een grote fan was. Tja.

Het diner zelf werd een fiasco, niet vanwege het fantastische menu, maar omdat een van mijn tafelgenoten al vanaf de middag had ingenomen en tollend van de drank aan tafel zat. Halverwege het diner moest hij worden afgevoerd, tot hilariteit van de rest van de gasten. De imposante chef die ik net in de keuken had geïnterviewd, keek minder geamuseerd toe. Volgende keer zal ik onder een andere naam moeten reserveren vrees ik.

Dat is alweer drie weken geleden, en vorige week sloot ik mijn rondreis door de VS af bij goede vrienden in New York. In het buurtcafeetje om de hoek at ik deze eenvoudige pasta. Weldadig troosteten, dat is het.

Ingrediënten

-200 g penne rigate (of een andere droge pasta)

-200 g grove braadworst van de slager

-olijfolie

-2 sjalotten, gesnipperd

-4 tenen knoflook, in plakjes

-de geraspte schil van een gewassen biologische citroen

-2 eetl. royale el kappertjes

-150 ml slagroom

-verse basilicum, in reepjes

-vers geraspte Parmezaanse kaas

-zwarte peper

Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook de pasta volgens instructie. Duw het worstvlees uit het velletje en trek het uit elkaar. Bak de plukjes even bruin in wat olijfolie, gebruik een ruime hapjespan. Doe de sjalotten, knoflook, citroenschil en kappertjes erbij, en schep 1 minuut om. Schenk de room erbij, en laat even pruttelen.

Doe 4 eetlepels kookwater van de pasta bij de saus, en giet daarna de pasta af. Meng de pasta door de saus, en verdeel over diepe warme borden. Garneer met de parmezaan, peper uit de molen, een gulle scheut olijfolie en basilicum. Pas op: gevaarlijk lekker.

De Volkskoks, vanaf links: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.