Recept de Volkskeuken

De Volkskeuken: Geroosterde tikka masalakip met bloemkool en rode ui

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Geroosterde tikka masalakip met bloemkool en rode ui.

Kip tikka masala uit de oven. Beeld Marcus Huibers

Op een onbewaakt moment zapte ik langs 24Kitchen waar Jamie Oliver bezig was, zijn handen diep in een kip gestoken. Normaal zou ik meteen hebben doorgezapt, maar nu bleef ik hangen. Zou aan hem te merken zijn dat zijn omvangrijke restaurantimperium ten onder was gegaan en daarmee een groot deel van zijn vermogen, ook omdat hij de laatste jaren de tekorten uit zijn eigen spaarpot had bijgevuld?

Maar Jamie was zijn eigen, vrolijke zelf, kraaide volop ‘wicked’ en ‘lovely’ en stond ook nog eens een verdomd lekker potje te koken, viel me nu pas op. Het kan natuurlijk ook een aflevering uit betere tijden zijn geweest, dat-ie daarom zo opgewekt deed.

Mijn relatie met Oliver kun je gerust gecompliceerd noemen. Ik heb een uitgebreide collectie kookboeken, maar hij staat er niet tussen. We zijn ongeveer even oud, en ook onze culinaire carrières houden gelijke tred, qua tijdslijn dan. Toch heb ik vaak verkondigd dat ik Jamie Oliver niet serieus neem. Niet, zoals ik nu ontdek, omdat ik vind dat hij niet kan koken. Ook niet omdat ik hem onsympathiek vind, als ik eerlijk ben. Toch schreef ik in deze rubriek dingen als ‘wat sommigen allang wisten, is dat Jamie Oliver au fond niet deugt’. Daar heb ik nu spijt van, zelfs van het woordgrapje fond. Want het was natuurlijk onversneden afgunst die mij dreef. Al die vrolijke voorspoed zat me ontzettend dwars. Bah, Huibers. Zo’n Jamie Oliver heeft het ook niet alleen maar makkelijk, weten we nu.

Dus als eerbetoon aan mijn nieuwe held, de Indiase kip met bloemkool die ik hem op tv zag maken. Wel een beetje aangepast natuurlijk, Oliver moet niet gaan denken dat hij de enige is die iets kan in de keuken.

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 4 personen

roosjes van 1 bloemkool

500 g kriel, gehalveerd

2 rode uien, grof gesneden

2 rode pepers, in ringen

12 hele knoflooktenen, in hun jasje

olijfolie

1 flinke braadkip

2 el tikka masala pasta (Indiaas kruidenmengsel in een potje)

zout

verse koriander

Bereiding

Verdeel de bloemkool, krieltjes, knoflook, rode ui en rode peper over een ruime ovenschaal. Besprenkel royaal met olijfolie en kruid met zout. Smeer de tikka masala met een lepel op de kip en wrijf de pasta vervolgens met beide handen goed uit over de hele kip, met het enthousiasme van Jamie Oliver. Get it really in there. Kleine vreugdekreetjes zijn toegestaan. Kruid de kip rondom met zeezout, bind ’m weer op en leg dan met de borst naar beneden op het bloemkoolmengsel. Rooster 60 minuten op 175 graden in de oven, draai de kip om, borst naar boven en rooster nog eens 30 minuten. Laat de kip even rusten en snijd dan aan met een scherp vleesmes. Verdeel kip en groenten over de borden en garneer met koriander. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden