Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Geroerbakte komkommer, waterkastanje en pinda's

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Geroerbakte komkommer, waterkastanje en pinda's (hoofdgerecht voor 2 personen)

Foto Pay-Uun Hiu

Met warm weer eet je koud eten. In de Europese keuken is dat meestal salade, salade en salade, afgewisseld met een koude soep als gazpacho of vichyssoise. Lekker, maar met aanhoudend warm weer, ben je daar ook wel weer klaar mee.

De Chinese voedingsleer heeft daar andere opvattingen over. Warm en koud zijn eigenschappen die inherent zijn aan de voedingsmiddelen, ongeacht de temperatuur waarop ze worden opgediend. Een kwestie van yin en yang, om het heel kort door de bocht te zeggen. Mijn vader heeft het er zelden over, maar zijn moeder, dochter van een traditionele Chinese dokter, bestookte hem geregeld met opmerkingen over eten dat te yin of te yang voor hem zou zijn. Voedsel met yang-eigenschappen zijn verwarmend (kaneel, pompoen, venkel) en met yin-eigenschappen verkoelend (andijvie, courgette, salie). Je kunt dus heel goed een verfrissend warm soepje eten. Bij voorkeur zelfs, want te veel rauwkost, ijs en koude dranken hebben alleen maar negatief effect, volgens de leerboeken.

Komkommer is een echte coole gast. Hoog aangeschreven als remedie tegen verschijnselen van oververhitting, niet alleen om te eten, maar ook bij zonnebrand werkt een laagje komkommerschijfjes verkoelend. En het hoeft dus niet altijd bij een komkommersla of koude komkommersoep te blijven, want ook geroerbakt smaakt ie uitstekend. In combinatie met waterkastanjes (ook lekkere koude kikkers) en pinda’s net zo knapperig als een salade.

Verwarm de olie in de wok. Fruit lenteui, gember en knoflook. Voeg de paddestoelen toe en roerbak tot ze vocht loslaten. Roerbak dan de waterkastanjes mee. Laat even bakken en doe er de komkommer bij. Laat wederom even bakken en roer dan de mirin en sojasaus door. Voeg vervolgens zoveel bouillon bij dat er genoeg vocht is om saus te maken. Laat een minuut of 4-5 sudderen. Breng op smaak met zout en peper. Roer de pinda’s erdoor en dan de aangelengde maïzena. Zet het vuur uit. Schep de koriander erdoor en druppel er wat sesamolie overheen. Serveer met witte rijst.

2 à 3 eetl. olie

2 lenteuitjes, in ringetjes

30-40 g gember, geschild en fijngehakt

2 teentjes knoflook, fijngehakt

150 g paddestoelen, in plakjes

120 g waterkastanjes (uit blik, in plakjes)

400 g komkommer, geschild, ontdaan van zaadlijsten, in reepjes

3 eetl. mirin

4 eetl. sojasaus

flinke scheut bouillon

40 g pinda’s, ongezouten, fijngehakt

eetl. maïzena, aangelengd met water

30 g koriander, gesnipperd

sesamolie

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.