Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: gember in de pasta

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: spaghetti met groenten en gember.

Spaghetti met groenten en gember. Beeld Onno Kleyn

Voortschrijdend inzicht: ik vind het een prachtige uitdrukking. Een prachtig idee. Stel je eens voor dat je inzicht niet zou voortschrijden. Politici doen natuurlijk alsof ze hun te verkopen gedachten altijd al hadden, zelfs of vooral wanneer dat niet zo is. Ze hopen dat dat betrouwbaar overkomt. Maar ik ben blij dat mijn recepten blijven evolueren. Mijn doperwten à la française – nog even geduld! – zijn telkens een beetje anders. Ik ben dan ook geen bakker. Dat onderscheid kent u? Er zijn koks en er zijn bakkers. Bakkers zijn pietjes-precies, afwegers, strenge receptenvolgers. Geen wonder: eenmaal de oven in, kun je er niks meer aan doen. Kokers staren in een pan, proeven eens, voegen iets toe; kruiden, zout, water of drank – zetten het vuur hoger of lager, leggen er een deksel op of halen het weg. Ik volg dan ook nimmer trouw een recept en zeker niet een van mezelf. Zocht ik een wapenspreuk, dan was ‘Als ik nou eens…’ een goede kandidaat.

Grote hit in ons gezin is de pasta ‘met groentetjes’, ooit bedacht naar aanleiding van een gerecht dat we in 2005 in Castellina in Chianti aten. Daar heette het pasta met groentenbolognese, een gehaktsaus zonder gehakt maar wel met wat er verder in hoort: bleekselderij, wortel, ui en tomaat. Mijn versie zonder tomaat maar met runderfond stond al in 2013 in de Volkskeuken. Maar inmiddels ben ik weer verder: gember erdoor, daar worden we groot en sterk van!

Spaghetti met groenten en gember

hoofdgerecht voor 4 personen

½ winterwortel

3 stengels bleekselderij

1 flinke ui (rood ziet er leuk uit)

4 cm verse gember, geschild

1 teen knoflook

5 eetlepels olijfolie

25 g tomatenpuree

50 ml witte wijn

(optioneel) 2 eetlepels Thaise vissaus

snuf pittigheid, cayenne of zo

1 theelepel suiker

400 g spaghetti

Bereiding

Snijd de wortel, bleekselderij, ui en gember grof en doe in een keukenmachine, samen met de knoflook. Maal pulserend tot een mengsel van kleine stukjes; maak er geen puree van.

Fruit het mengsel 5 minuten in de olijfolie. Voeg dan de tomatenpuree, witte wijn, vissaus, pittigheid naar smaak, suiker en wat zout toe. Sluit de pan en laat circa 15 minuten smoren op laag vuur. De groenten zijn dan beetgaar.

Kook de spaghetti al dente in ruim water met 10 gram zout per liter. Giet af en bewaar een kop kookwater. Meng de pasta grondig met de groenten en gebruik een beetje kookwater als het er te droog uitziet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.