Recept De volkskeuken

De Volkskeuken: gelei van druiven uit eigen tuin

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: druivengelei, voor 3 à 4 middelgrote potten.

Druivengelei. Beeld Pay-Uun Hiu

Dat zou me niet meer gebeuren, zwoer ik vorig jaar. Wekenlang had ik trouw de blaadjes van de druif in mijn tuin opgebonden, dode blaadjes weggehaald en zelfs een wespennest getrotseerd. Maar toen de druiven bol en diepblauw waren, rijp voor de oogst, was een onverlaat me voor. Alle trossen waren met tak en al verdwenen. Alleen een mensenhand had dat zo kunnen doen.

Dit jaar had ik een stevig slot op mijn tuinhek. Dat hielp. Na twee plukrondes had ik ruim 5 kilo druiven voor mijn eigen druivengelei. Omdat iedereen in mijn omgeving moord en brand schreeuwt over suiker, maakte ik een deel van de oogst in met Van Gilse geleisuiker speciaal voor halfzoete jam en experimenteerde ik met Greensweet Gelei Kristal, zoet- en bindmiddel op basis van stevia en agar agar (plantaardig geleermiddel). Dat laatste ging niet meteen goed. De kleine potjes leverden met 2 gram extra agar agar wel stevig resultaat, maar de grote potten niet. Een nieuwe poging met 4 gram agar agar extra leverde perfect resultaat. En erg lekker – aldus vriend J. (proefpanel N=1). Enige nadeel: de jam/gelei is maar zes weken houdbaar.

Druivengelei voor 3 à 4 middelgrote potten

900 ml druivensap (ca. 1,5 kg blauwe druiven)

100 ml rode port

sap van ½ citroen

2 kaneelstokjes

2 laurierblaadjes

500 g Van Gilse geleisuiker speciaal of

30 g Greensweet Gelei Kristal en

4 g agar agar

Haal de druiven van de steeltjes, was ze, laat ze uitlekken en doe ze in een ruime pan. Breng die aan de kook en laat koken tot de druiven zacht zijn en hun vocht afgeven. Giet de druiven met vocht in een vergiet met schone theedoek en laat ca. 2 uur uitlekken. Wring de doek met de druiven nog even uit voor meer sap.

Voor de gelei met geleisuiker speciaal: meng 900 ml druivensap met 100 ml port en citroensap, voeg kaneelstokjes en laurierblaadjes toe. Breng aan de kook en laat ca. 15 minuten zachtjes koken om de smaken in te laten trekken. Haal de kaneelstokjes en laurierblaadjes eruit. Voeg de suiker toe, laat nog even opkoken en giet de gelei in gesteriliseerde potten. Draai het dekseltje erop en laat de potten op hun kop afkoelen.

Voor gelei met Greensweet Gelei Kristal: voeg na het koken van het druivensap met port, citroensap en specerijen 30 gram gelei kristal toe en 3 g agar agar. Draai de dekseltjes erop, keer ze om en laat afkoelen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden