De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: Gekaramelliseerde-uientaart

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gekaramelliseerde-uientaart, lunch- of hoofdgerecht, 8 punten.

Gekaramelliseerde-uientaart Beeld Pay-Uun Hiu

Zout, vet, zuur, hitte gaat u bij mij nog vaak tegenkomen. In dit fantastische boek van Samin Nosrat (uitgeverij Spectrum) is bijna alles te vinden wat je over koken wilt weten. Alleen geen recept voor de gekaramelliseerde-uientaart die wordt genoemd op pagina 137 en waar ik acuut trek in kreeg. Dat is nou precies de lol van dit boek. Dat je met de kennis en basisrecepten die Nosrat je even persoonlijk als precies bijbrengt, zelf aan de slag gaat. 

Taartdeeg: Leg de klopper van de mixer (liefst een staande) van tevoren een kwartiertje in de vriezer. Klop bloem, suiker, bakpoeder en zout in de kom van de mixer en zet die 20 minuten in de vriezer (of de koelkast). Plaats de kom in de mixer en werk de boter erdoor (begin langzaam en verhoog de snelheid tot halfhoog) tot je stukjes ter grootte van een walnoot hebt. Voeg de crème fraîche toe. Blijft het deeg te korrelig, voeg dan beetje bij beetje 2-4 eetlepels ijswater toe. Let op dat u er niet te veel water bij doet en mix het deeg niet te lang.

Pay-Uun Hiu

Leg een stuk folie op het aanrecht en leeg de kom daarop. Vouw de folie dicht en maak een bal van het deeg.. Maak hier vervolgens een platte schijf van en leg deze minstens twee uur in de koelkast.

Gekaramelliseerde uien: snijd de uien in dunne reepjes, verwarm in een grote braadpan de olie op matig tot hoog vuur tot die glinstert. Voeg de uien toe en bestrooi ze met wat zout. Zet het vuur wat lager en bak de uien nog minstens 45 minuten. Schep regelmatig om. Laat ze afkoelen.

Taart: Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een quichevorm (26 cm) in. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad. Leg het deeg in de vorm, prik er gaatjes in en bestrooi met nog een eetlepel bloem. Bewaar het deeg dat over is voor een klein taartje. Leg de uien op de taartbodem, strooi de kaas erover en bak 15-20 minuten op de middelste ovenrichel. Verlaag de temperatuur tot 180 en bak nog 15-20 minuten.

INGREDIËNTEN

245 g bloem

30 g suiker

¼ theel. bakpoeder

½ theel. zout

120 g ongezouten boter in blokjes van 1 cm, koud

90 g crème fraîche, koud

1 kg rode uien, in dunne reepjes

olijfolie

75 g Parmezaanse kaas, geraspt

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.