Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: gehaktballen met rode curry en tomaat

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gehaktballen met rode curry en tomaat, hoofdgerecht voor 4 personen

Gehaktballen met rodecurry en tomaat. Beeld Onno Kleyn

Let’s talk gehaktballen, mensen. Het is wel geen woensdag maar kom op, elke dag is gehaktballendag als we diep in ons culinaire gevoelsleven kijken. De lentezon schijnt en zet onze klok een maand vooruit? Gehaktballen. Nederland heeft diep ondergronds een watertekort? Gehaktballen. En ik waag me niet aan de politiek in deze kolommen, maar daar rollen duidelijk te weinig gehaktballen – mag ik het bij deze hint laten?

De gehaktbal is het enige vlees (of nepvlees, doorhalen wat enzovoorts) waar je smaak aan kunt toevoegen. Heus. Dagenlang marineren in rode wijn doet wel iets qua sappigheid aan brokken beest, maar smaak krijg je dat spierweefsel niet in, om maar te zwijgen over rubs of kruidenmengsels of natte dressings: al die spielerei blijft aan de buitenkant. Onderzoeksteams hebben middels proefboringen vastgesteld dat reeds op enkele millimeters diepte slechts smaakcomponenten van de samenstellende spierweefsels te vinden zijn; alleen zout ziet op de langere duur kans zich te nestelen, mits er gepekeld wordt.

Nee, dan gehakt. Daar kneed je huppetee alles doorheen wat je lekker vindt. In een bui van lentekolder greep ik naar de Thaise rodecurrypasta en verlevendigde er een stel ballen mee. Een louterend smaakeffect was mijn deel, vandaar dat ik de instructies graag met u deel. Erbij kwam een tomatensaus met flink gember, een smaakmaker waaraan ik me de laatste tijd vaak vergrijp – roep maar als het u al te veel wordt.

Ingrediënten

4 personen

400 g half-om-halfgehakt

4 gulle eetlepels Thaise rodecurrypasta

circa 6 eetlepels paneermeel

1 ei

3 tenen knoflook

5 cm verse gember

4 lente-uien

5 eetl. olie

2 blikken tomatenblokjes

1 eetlepel suiker

3 eetlepels Thaise vissaus

Meng het gehakt met de helft van de currypasta, het paneermeel, het ei en een klein beetje zout (de currypasta bevat ook al). Kneed er met natte handen 8 ballen van.

Hak knoflook en gember naar keuze fijn of grof. Snijd de lente-uien fijn en houd wat donkergroen apart.

Verhit de olie in een koekenpan en braad er de gehaktballen rondom bruin in aan. Bak de knoflook, gember en lente-ui (minus het donkergroen) wat later mee tot de knoflook goed kleurt. Schenk dan de tomatenblokjes rondom de ballen en roer er de resterende currypasta, de suiker en wat zout door. Laat zachtjes 15 minuten pruttelen en draai de ballen af en toe om. Breng de saus voor het serveren op smaak met vissaus. Garneer met het groen van de lente-ui.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden