De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: gegrilde lamskoteletten met remoulade

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gegrilde lamskoteletten met remoulade, hoofdgerecht voor 2 personen.

Beeld Marcus Huibers

Summer in the city, dat betekent bij ons in de Voorstraat een uitgegraven zandpad waar ooit asfalt lag, omdat de stoep wordt verbreed in het kader van de leefbaarheid. Vroeger hadden we de hoertjes in de Harde Bollenstraat, de dealers, verslaafden en daklozen kregen we er gratis bij. Nu wemelt het hier van de restaurantjes en winkeltjes en zetten buurtbewoners op zomerse avonden hun stoeltjes in het zand.

De gentrificatie begon jaren geleden met de koffiejongens van The Village, in een leegstaand pand bij mij op de hoek. Ik zag ze destijds klussen en dacht: die gasten houden het hier nooit lang vol. Inmiddels is het de hipste koffiebar van de stad en hebben ze uitgebreid naar het pand ernaast. In het hoekje waar vroeger de pornocollectie van de voormalige videotheek te vinden was kun je nu ontbijten en lunchen. Als ik er ’s ochtends langs loop zwaaien we naar elkaar, de Village People en ik.

Ana van Ana’s Lam Dis een paar deuren verderop zit er al zo lang ik me kan herinneren, maar ook zij heeft de boel opengebroken en roostert nu heerlijke spiesen van Texels lamsvlees boven een gloeiend haardvuur, met fantastische bijgerechten en lekkere Turkse wijn. Schuin aan de overkant hebben we Anan, waar ze in een moordend tempo Vietnamees streetfood serveren aan de massaal toestromende eters, van heinde en verre. En aan het begin van de straat zit sinds kort Koenraad, meteen al een van de beste restaurants van de stad. Ze waren net open toen de crisis begon en ik was bang dat ze het niet zouden redden, maar inmiddels serveren ze het diner op het splinternieuwe terras voor de deur, met de groeten van de gemeente.

En dan hebben we natuurlijk nog grillrestaurant Chez Huibers, waar als het even kan de Weber wordt aangestoken (ook bij feesten en partijen). Deze week op het menu: gegrilde lamskoteletten van de barbecue met een lekker sausje.

Ingrediënten

-20 g bieslook, fijngehakt

-15 g peterselie, fijngehakt

-150 g zoetzure augurk, in kleine blokjes

-2 eetl. truffelmayonaise

-3 eetl. olijfolie

-1 eetl. witte wijnazijn

-8 of 12 lamskoteletten

Bereiding

Maak eerst de saus: meng de bieslook, peterselie, augurk, mayonaise (werkt ook met gewone mayo, maar ik vond de truffelmayo die ik gebruikte wel geslaagd), olijfolie en azijn tot een lobbige remoulade. Kruid de koteletjes met peper en zout en grill ze ongeveer anderhalve minuut per kant boven een hete barbecue. Serveer direct met een flinke dot remoulade ernaast. Lekker met kropsla en frieten. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden