Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: geef het volk (ontbijt)taart

Wat zullen we eens eten vandaag? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Ontbijtcake met kiwi en verse havergranola, ontbijtje voor vier tot vijf personen. 

Yoghurtcake met kiwi en havergranola. Beeld Marie Louise Schipper

Als kind gruwde ik ervan, die grijze substantie die, eenmaal afgekoeld, zich manifesteerde als een onneembare vesting. Toch is havermoutpap als ontbijt nooit weggeweest. In Nieuw-Zeeland kwam in 1919 Creamoata op de markt. Een succesvol romig mengsel dat smaakte naar pudding. Dat was een slimme uitvinding.

Een paar jaar geleden maakte havermout een comeback met dank aan een paar hippe voedselgoeroes. Onderzoek wees uit dat het een gunstig effect heeft op het cholesterolgehalte in je bloed. Nog wat voordelen: je kunt er veel mee doen voor weinig geld. In de supermarkt koop je een zak voor 50 cent, voor de chique variant met kaneel betaal je het driedubbele. En er is meer nieuws onder de zon: haverroom en -melk voor de veganisten. Die schuimt net zo goed als gewone melk, maar kost 2,59 euro in de barista-uitvoering.

Ik steek het ontbijt gewoon in een nieuw jasje: een niet-zoete yoghurtcake gegarneerd met verse havergranola en kiwi’s, voor de Nieuw-Zeelandse toets. Wilt u toch zoet? Voeg dan meer suiker toe.

Ingrediënten

Voor de cake

6 gelatineblaadjes (dr. Oetker)

een glas (diksap)limonade

500 g volle yoghurt

wat plasticfolie en een cakeblik

2 kiwi’s, een gouden en een groene, in plakjes

wat bakkers-sukade

Voor de granola

75 g havervlokken

50 g ongebrande gehakte noten

scheut olie  

10 g bruine suiker

Bereiding

Week de gelatineblaadjes 5 minuten in koud water. Breng in de tussentijd de limonade aan de kook. Laat de gelatine uitlekken en voeg toe aan het diksap. Roer goed, laat even koken en koel af.

In de tussentijd maken we de granola. U kunt ook de hoeveelheid ver(drie)dubbelen, dan heeft u een voorraadje. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Strooi de havervlokken en de noten erover uit. Besprenkel met wat olie, meng goed en strooi de suiker eroverheen. Rooster zo’n 10 minuten op 200 graden. Hou het mengsel in de gaten, roer om na een minuut of 7. Laat afkoelen.

Voeg dan de yoghurt toe aan het diksap. Meng goed. Bekleed een cakevorm met plastic folie, dan kunt u straks de cake er makkelijk uit tillen. Giet het yoghurtmengsel erin, dek af en laat een paar uur opstijven in de koelkast. Serveer ’s ochtends uit, garneer met de granola en wat plakjes kiwi. Ik lardeer het geheel met wat bakkers-sukade.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden