de gidsvolkskeuken

De Volkskeuken: gebraden kip met knoflook, salie en sherry

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: gebraden kip met knoflook, salie en sherry, hoofdgerecht voor 4 personen.

Gebraden kip met knoflook en saliechips.Beeld Marcus Huibers

Wie elke dag de krant leest, herkent het gevoel: dat het je af en toe teveel wordt, al die ellende in de wereld. De een verliest zich daarop in samenzweringstheorieën, de ander spuwt zijn gal op sociale media, een derde meldt zich spontaan aan voor vrijwilligerswerk. Nette mensen schrijven dan wel eens een ingezonden brief naar de krant, om te ontdekken dat die slechts zelden geplaatst wordt.

Bij mij slaan al die slechtnieuwsberichten mijn gemoed naar binnen en zoek ik houvast bij mijn vertrouwde ankers van troost. Het braden van een kip, bijvoorbeeld. Voor de Volkskeuken maken wij volkskoks telkens weer nieuwe gerechten, maar ook wij hebben onze stokpaardjes die we buiten dienst graag berijden. Als mensen bij mij komen eten is dat vaak mijn gebraden kip met knoflooktenen, sherry en salie.

De laatste keer dat ik mijn recept voor gebraden kip in de krant gaf, had ik daarover een dispuutje met Onno Kleyn. Die vond het van de zotte dat ook de borst anderhalf uur in de oven ging: daar krijg je taai borstvlees van en daar zit niemand op te wachten. Vond Onno. Zelf vind ik het prima kunnen en ook van mijn bezoek krijg ik weinig klachten, maar deze keer heb ik toch maar eens zijn advies opgevolgd.

Vandaag dus mijn verbeterde kip uit de oven, met kort gegaarde borstfilets én saliechips, de ware innovatie van mijn versie 3.0. Het geheim: goede ingrediënten, dus Franse knoflook van de groentejuwelier, een mooie kip en dito salie en sherry. U kunt het beestje zelf in stukken snijden met een scherp mes of de slager/poelier om hulp vragen.

Ingrediënten

1 deftige braadkip (bv. Kemper Landhoen)

50 g verse salie, aan de tak

tenen van 1 voet knoflook, nog in hun jasje

olijfolie

200 ml sherry (medium)

Ontleed de kip. Snijd eerst de poten bij het gewricht eraf en doe hetzelfde met de vleugels. Zet dan het koksmes tussen de ribbenkast en snijd de kip in de lengte doormidden, zodat je een borststuk en een rugstuk overhoudt. Verdeel de salie en de losse knoflooktenen over de ovenschaal. Zout de stukken kip aan alle kanten en leg met de huid naar boven in de schaal, maar houd het borststuk achter. Sprenkel wat olijfolie over de kip en braad een uur op 175 graden. Haal daarna de salie onder de kip vandaan en leg het er bovenop. Leg ook het borststuk in de schaal en schenk de sherry over de kip en salie. Braad nog eens 30 minuten in de oven: de salie wordt knapperig op deze manier. Verdeel de kip (het borststuk moet nog even gefileerd worden), knoflooktenen (zacht als boter en een delicatesse) en saliechips over de borden, kruid met zwarte peper en lepel er wat braadvocht naast. Eet er bijvoorbeeld salade caprese bij, met tomaten, mozzarella en basilicum. Tip: voor de kluivers bevat het rugstuk de meest smakelijke stukjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden