De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: garnalentoast met sesamzaadjes

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: garnalentoast met sesamzaadjes, voorgerecht of borrelhapje voor 4 personen. 

Garnalentoast met sesamzaadjes. Beeld Sake Slootweg

Op huisfeestjes loop ik zoals zoveel mensen direct na binnenkomst door naar de keuken. Weg van de harde muziek, dicht bij de drankkoelkast en de ongeopende borrelproviand. Samen met alle gezellige mensen die ook de drukte zijn ontsnapt, smeer ik nieuwe ladingen toastjes en spoel ik de glazen.

Laatst nam een vriendin me mee op stap en verzeilde ik per ongeluk op een glitterige hotelopening. Een tikkeltje ongemakkelijk stond ik tussen zorgvuldig gecoiffeerde glamour-mensen met ongetwijfeld duizenden volgers op Instagram. Hier was geen gezellige vluchtkeuken. Of nou ja, er was wel een keuken maar daar kwamen zulke professioneel uitziende hapjes uit, dat ik niet naar binnen durfde.

Dus at ik stilletjes in een hoekje van de hapjes; eieren gevuld met vismousse, minibroodjes met gepaneerde kip en gegrilde broccoli. Lekker. Eén hapje maakte de meeste indruk. ‘Wat is het?’, schreeuwde ik boven de techno uit. ‘Brood!’, schreeuwde de serveerster terug. Vreemd, want ik proefde toch duidelijk garnaal. Maar op de donkere dansvloer kon ik het niet goed zien.

Ik was het hapje helemaal vergeten, tot Hiske Versprille het vorige week in haar restaurantrecensie had over garnalentoast met sesam, een Oost-Aziatisch snackje. Dat was dus wat ik gegeten had. Wit brood besmeerd met garnalenpasta uit de frituur. Heerlijk knapperig troosteten en nog makkelijk te maken ook.

Ingrediënten

200 g rauwe gepelde (diepvries)-garnalen

½ rode peper, zaadjes verwijderd, in stukjes

25 g verse gember, geschild, in stukjes

2 teentjes knoflook, gepeld

2 eetl. vissaus

½ limoen, gewassen

1 ei, losgeklopt

4 sneetjes wit casinobrood, korstjes verwijderd

25 g witte sesamzaadjes

500-750 ml zonnebloemolie

Ontdooi de garnalen en dep ze goed droog. Doe ze met de rode peper, gember, knoflook, vissaus, limoenrasp en limoensap in een keukenmachine. Doe de helft van het ei erbij. Mix tot een smeuïge pasta.

Snijd de boterhammen diagonaal in twee driehoeken. Besmeer royaal met de garnalenpasta. Bestrijk met het overgebleven ei en bestrooi met sesamzaadjes.

Verhit een laagje van ongeveer 2 centimeter olie in een stevige pan. Wanneer een kruimeltje brood direct flink bruist is de olie heet genoeg. Leg per keer 2 driehoekjes met de garnalenkant naar beneden in de olie. Frituur in enkele minuten aan beide kanten goudgeel en leg op keukenpapier. Eet met komkommersalade en zoete chilisaus als voorgerechtje of snijd de driehoekjes nog eens doormidden en eet als borrelhap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden