Recepten De Volkskeuken

De Volkskeuken: Gamja-bam-jorim, gebakken aardappeltjes met kastanjes

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: gebakken kriekaardappeltjes met kastanjes (bijgerecht voor 2-4 personen).

Gamja-bam-jorim: gebakken kriekaardappeltjes met kastanjes. Beeld Pay-Uun Hiu

De Koreaanse non is in mijn keuken ingetrokken. Vanaf het moment dat ik haar op Netflix zag bij Chef’s Table, kwam ze bij me binnen. En niet alleen bij mij. Veel media en kookfora bezongen de rust, de sereniteit en het wonder van de Boeddhistische keuken in de Baekyangsa-tempel, waar Jeong Kwan (ook Wookwan) haar maaltijden bereidt.

Ik kon niet ophouden met meeschrijven. De ene oneliner na de andere. ‘Met eten kunnen we emoties delen en overbrengen.’ ‘Het bereiden van eten is een vorm van meditatie.’ Dit is waar koken over gaat, dit is hoe eten je wezenlijk raakt, dacht ik. Goed eten voedt niet alleen het lichaam, maar ook de ziel. En vooral: koken is tijd, of beter, tijdloosheid. Vergeet de kookwekker, de klok en het gestres bij Masterchef. Neem je tijd en verbind jezelf met smaken van vroeger, nu en later.

En nu heb ik haar dus ook bij mij aan tafel, want een kookboek kon natuurlijk niet uitblijven. Wookwan’s Korean Temple Food circuleert al een tijdje, alleen nog niet in het Nederlands. Ook anderszins vraagt haar ‘Weg naar de smaak van verlichting’ wat vertaling en uitzoekerij, want de route is niet altijd even helder en een aantal ingrediënten (zoals perilla-olie of shiso-olie) is voor sommigen nog wat onontgonnen terrein. Maar goed, verlichting krijg je niet in je schoot geworpen en als er geen verschil is tussen koken en Boeddha volgen, dan levert deze geloofsbelijdenis na enige oefening wel heel lekker eten op. Bijvoorbeeld gamja-bam-jorim, gebakken aardappeltjes met kastanjes, zoet en hartig, krokant en zacht tegelijk. Eet Boeddha’s eten en wees gezond.

Bereiding

Snijd een kruis in de kastanjeschillen, dompel de kastanjes in kokend water, pel ze en dep ze droog. Neem de kleinste krielaardappelen als maat en snijd de grotere aardappels en de kastanjes in stukken van gelijke grootte. Verwarm de olie in de wok. Bak daarin de aardappelen en voeg na zo’n 5 minuten de kastanjes toe. Bak nog 5-7 minuten tot de aardappeltjes gaar zijn. Rooster ondertussen de sesamzaadjes en zet apart. Voeg dan sojasaus, rijstsiroop, gembersiroop en water toe en warm nog heel even door. Roer van het vuur af de perilla-olie (sesamolie kan ook) en sesamzaadjes erdoor. Eet bijvoorbeeld in combinatie met een groente- en een tofugerecht.

Reageren? Volkskeuken@volkskrant.nl

Ingrediënten

-200 g gepelde tamme kastanjes (koop of raap wat meer)
- 300 g krielaardappeltjes, geschrapt
- 2 eetl. (druivenpit)olie
- 1 eetl. sesamzaadjes
- 2 eetl. lichte sojasaus
- 2 eetl. rijstsiroop
- 1 eetl. gembersiroop
- 1 eetl. water
1 eetl. perilla-olie of sesamolie

Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Beeld Studio V
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.