de gids De Volkskeuken

De Volkskeuken: Fortnite Durr-Burrgers

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: minihamburgertjes ‘gamestyle’ voor het kerstdiner op school.

Fortnite Durrburgers Beeld Tallina van den Hoed

Heeft u kinderen op de basisschool? Dan mag u er deze week waarschijnlijk weer aan geloven: het kerstdiner op school. Kinderen vinden het geweldig: in hun mooie kleren naar school, ’s avonds, terwijl het schoolplein met lichtjes of zelfs kampvuurtjes wordt verlicht. De klas is versierd en de juf heeft óók een mooie jurk aan, de meester is in pak en iedereen neemt eten mee.

Dat eten zelf stelt niet zo veel voor: worstjes in bladerdeeg, koekjes, cherrytomaatjes op stokjes, kipkluifjes, blokjes kaas, dat werk. En die ene moeder die altijd versgebakken friet van de snackbar meeneemt. In het begin heb je als ouder nog de illusie dat alle kinderen het eten dat jij meeneemt willen en daarom maak je een beetje meer, maar al die kinderen eten alleen maar friet.

Tenzij je all-out gaat: unicorn-cupcakes met eetbare glitter, of deze, veel simpelere, fortnite-hamburgertjes. Fortnite is een stom schietspel dat razend populair is. Daarin loopt een hamburger rond met ogen, een tong en een olijf. Succes verzekerd! Geen zin in of tijd om zelf burgertjes te maken? Neem (vega)gourmetmini’s van de supermarkt.

Ingrediënten voor 8 stuks:

8 minisesambolletjes (evt. afbakbroodjes)

1 rode puntpaprika

300 g rundergehakt

1/2 theel. paprikapoeder

1/2 theel. kerriepoeder

1 eetl. melk

1 eetl. paneermeel

olie om in te bakken

ketchup

4 slablaadjes

4 plakjes kaas

8 plakken tomaat

8 groene olijven, gevuld met piment

2 zwarte olijven, in kleine stukjes

mayonaise

Halveer de sesambolletjes en rooster ze even. Snijd de zijkanten van de paprika af, zodat u 4 min of meer rechthoekige stukken hebt. Snijd daar 8 ovalen uit. Bak die in een (gril)pan zachtjes gaar. Meng het gehakt met de specerijen, wat zout en peper, melk en paneermeel. Kneed goed en maak er 8 burgertjes van. Bak ze in een paar minuten bruin en gaar.

Smeer wat ketchup op de onderkant van de broodjes, leg daar een burgertje op, een half plakje kaas, zó, dat de puntjes uitsteken. Leg daar een plak tomaat op. Leg daar de plak paprika op, zó, dat ie over de zijkant hangt. Leg de bovenkant van het broodje erop en steek er een prikkertje schuin door, zodat de ‘paprikatong’ vastzit. Laat het prikkertje uitsteken en zet daar een olijf op. Maak de ogen: 2 toefjes mayonaise op elk broodje, aan de tong-kant, met daarin een stukje zwarte olijf.

Haast je naar school. Warm zijn ze het lekkerst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden