Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: flensjessoep van Dr. Oetker

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: groentebouillon met flensreepjes, voorgerecht of lichte maaltijd voor 4-6 personen

Duitse flensjessoep. Beeld Sake Slootweg

Terwijl joggers in Hamburg voorbij puffen, zit ik op een bankje aan het Auβenalstermeer. Ik neem een hap van een broodje roomkaas met verder alleen een dikke laag fijngehakte bieslook. Zoals zo vaak bij Duits eten denk ik ook nu weer: zo lekker en simpel en toch zou ik het zelf nooit hebben bedacht. 

Hoog tijd om me beter in de keuken van de buren te verdiepen. In een boekhandel aan de Ballindamm kom ik tussen de Ottolenghi's en Jamie's titels tegen als Backen macht freude en Neue Landfrauenrezepte. Precies wat ik zoek. Alleen, allemaal van Dr. Oetker. Dat lijkt me dan weer niks. Straks moet er in elk toetje een zakje Klop-Fix.

Ik vraag de verkoopster naar dé Duitse basiskookboekklassieker en krijg een zwaar rood met wit geruit exemplaar waar veelbelovend Schulkochbuch op staat. De uitgever? Dr. Oetker.  De poederpuddingfabrikant blijkt sinds 1911 een kookboek uit te geven dat kennelijk bij haast ieder Duits gezin op de plank staat. ‘Echt waar’, zegt de verkoopster.

Ik blader langs smakelijk uitziende Eintopf en Knödel en kom uit bij Flädlesuppe uit Zwaben. Flensjessoep. Hartige gevulde flensjes of omeletreepjes in de soep, dat kende ik al, maar flensjessoep? Precies. Zo lekker en simpel en ik zou het zelf nooit hebben bedacht.

Het recept vraagt om runderbouillon. Ik maak het met een aangepaste versie van de groentebouillon uit hetzelfde boek. 

Ingrediënten
2 stengels prei
2 winterpenen
2 stengels bleekselderij
200 g pastinaak, geschild
2 tomaten
3 uien, in parten
2 knoflooktenen, in schijfjes
2 laurierblaadjes
15 peperkorrels
5 takjes bladselderij
bosje platte peterselie (30 g)
125 g bloem
2 eieren
300 ml melk

Bereiding

Was alle groenten en snijd in grove stukken. Controleer de prei extra op zand. Verhit een laagje zonnebloemolie in een soeppan. Fruit de groenten, ui en knoflook enkele minuten op middelhoog vuur. Giet er 3 liter water bij en voeg de laurier en peperkorrels toe. Laat de soep 60 minuten zonder deksel zachtjes koken. Voeg de bladselderij en peterselie toe (houd 4 takjes peterselie achter) en laat nog 5 minuten trekken. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Giet door een zeef.

Klop een glad beslagje van de bloem, een mespunt zout, de eieren en melk. Laat 15 minuten staan. Bak 5 tot 6 dunne flensjes in een met zonnebloemolie ingevette koekenpan. Snijd ze in tagliatelle-achtige reepjes.

Schep de bouillon in soepborden en leg in het midden een handvol flensreepjes. Garneer met fijngehakte peterselie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.