Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: fish taco’s

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Fish taco’s (hoofdgerecht, 4 personen)

Foto Marcus Huibers

Het leven van een Volkskok gaat bepaald niet over rozen, ik heb het hier al vaker verzucht. Vooral koken op locatie is een enorm gedoe, al helemaal als het metrische systeem ter plekke niet meewerkt. Nee, dat ik me hier in de Hamptons bevind, het New Yorkse zomerreservaat voor de rijken en beroemden, daar hoort u mij niet over klagen. Maar hoe zat het ook al weer met die lb’s en oz's, en wat te doen als er in dit riante vakantiehuis aan zee met alles erop en eraan geen weegschaaltje te vinden is? U begrijpt, hier doet zich een dubbel probleem voor. En die pounds (lb’s), dat zijn dus helemaal geen ponden, als in exact een halve kilo. Een cup, wat is in godsnaam een cup? Werken die gekke Amerikanen met bh-maten in de keuken?

Gelukkig zijn daar mijn petekind en haar oudere zus, bloedjes van kinderen die mijn culinaire én peetvaderlijke hart doen kloppen van trots. Want Milla had wel zin in een flinke steak, het liefst van het Japanse Wagyu-rund. Ze zei het echt. Dat was nog voor het moment dat zesjarige Ines achteloos drie Blue Point-oesters achterover sloeg en je mij haast kon wegdragen, zo vertederd als ik was. Ines wilde daarna wel fish tacos, dus die maakte ik voor haar, met een flinke snuf liefde.

Marcus Huibers.

Voor de vis gebruikte ik lokaal gevangen monkfish (zeeduivel), omdat die stevig vlees heeft dat niet gauw uit elkaar valt. Maar een andere witvis kan natuurlijk ook.

Kook de maiskolven gaar in water, dat duurt zo’n 20 minuten. Laat ze wat afkoelen, en snijd dan de korrels van de kolf. Maak een marinade van 100 ml olie met de helft van het limoensap, de komijn en de chilipeper. Snijd de zeeduivel in hapklare repen, en laat die minimaal 1 uur marineren in de marinade. Klop de mayo met het resterende limoensap tot een dressing. Meng die voor de koolsla met de kool, maiskorrels en koriander naar smaak. Haal de zeeduivel uit de marinade, kruid met zout, en bak de repen in 6 minuten gaar in wat olie. Schenk na 3 minuten baken wat marinade in de pan. Verwarm de tortilla’s. Beleg elke tortilla met wat koolsla, visreepjes, avocado en sour cream, en vouw dicht. Garneer met koriander en serveer direct. 

Ingrediënten

- 4 maiskolven, gestript

-olijfolie

-sap van 4 limoenen

-1 el komijn

-1 el chilipeper

-6 ons zeeduivel

-100 ml mayonaise

-400 g rauwe rode (of witte) kool, geschaafd of in zeer dunne reepjes

-25 gr verse koriander

-12 kleine maistortilla’s

-2 avocado’s, in blokjes

-200 ml sour cream

Iedere dag een kijktip én het recept van de dag ontvangen via Whatsapp? Meld je dan aan voor de dagelijkse Gids, dat is heel gemakkelijk. 

Van links naar rechts: Pay-Uun Hiu, Sake Slootweg, Tallina van den Hoed, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Marcus Huibers. Zij doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.