Recept Roerbak met sperziebonen, tomaat en ‘pulled oats’,

De Volkskeuken: Fins getrokken haver

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Roerbak met sperziebonen, tomaat en ‘pulled oats’, hoofdgerecht voor 2 personen

Roerbak met Pulled oats Beeld Onno Kleyn

Al eens Finnen op oud-Scandinavische wijze haver zien trekken? Ik ook niet, vandaar dat ik in een uitbundige bui een uitnodiging aannam voor de Nederlandse presentatie van pulled oats, een nieuwe vleesopvolger. Het werd een warme aangelegenheid, aangezien we op een Amsterdams dak voor een diner aanzaten op de heetste dag van de vorige week, zonder afdak, tentdoek of andere bescherming – ik was de enige die toevallig een panama op de kop had. 

Finnen vertelden met een sappig hoekig accent in het Engels hoe hun oats er waren gekomen; het belangrijkst bleek dat ze wilden uitgaan van Noord-Europese ingrediënten. Ze zijn behalve van haver gemaakt van tuinbonen en erwten, wat hun opmerkelijk hoge eiwitgehalte van 30 procent verklaart. En dat is reden voor sportcentrum Papendal om ze in te zetten voor het voederen van sporters.

Op het dak deden koks ingewikkeld met het nieuwe spul; daar zijn het koks voor. Ik was benieuwd of het bij thuiskoken aangenaam zou zijn. En warempel, dat lukte. Het spul is prettig taaiig en smaakt op een aangename manier naar oud brood. Het zijn uiteraard weer de vlokjes en plukjes die uit de ‘extruder’ komen, zo’n helse machine die texturen veroorzaakt door persen en trekken, dus het laat zich het best verwerken in gerechten waar je als vlees dunne plakjes of stukjes zou gebruiken: chili’s, ovenschotels en roerbak.

Ingrediënten

250 g sperziebonen

1 pak pulled oats naturel

3 tenen knoflook, gehakt

½ rawitpeper, gehakt (of iets anders pittigs)

4 cm verse gember, gehakt

6 eetl. olie

50 ml droge sherry of witte wijn

6 eetl. lichte sojasaus

4 smaaktomaten, in kwarten

2 lente-uien, gesneden

100 g taugé

1 theel. suiker

Maak de sperziebonen schoon, snijd ze in tweeën en kook beetgaar in water met zout in circa 10 minuten. Spoel ze koud en laat uitlekken. Bak de pulled oats samen met de knoflook, rawit en gember een minuut of 3 al omscheppend in de olie. Voeg de sherry en de helft van de sojasaus toe en meng. Haal uit de wok en doe er de tomaten voor in de plaats. Zet het vuur lager, sluit de pan en laat de tomaten in 2 minuten zacht worden. Doe de sperziebonen en de lente-ui in de pan en warm goed door. Doe nu de pulled oats en de taugé erbij en breng alles op smaak met meer sojasaus en de suiker. Warm nogmaals goed door. Eet met rijst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden