De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: Feta met groenten uit de oven

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: feta fournou, hoofdgerecht voor 4 personen.

Beeld Tallina van den Hoed

Morgen gaat mijn oudste met school op ‘Klassieke reis’. Acht dagen naar Griekenland, met het vliegtuig, zonder ons, en ze gaat het vast geweldig hebben. Mijn Frankrijkreis met de middelbare school was achteraf een soort coming-of-age-ijkpunt: je had de periode vóór en die ná de reis. Zou dat voor haar ook gelden?

Ik weet natuurlijk al lang dat ze met school op reis gaat, maar dat hele opgroeien gaat opeens zo snel! Het maakt me wat wiebelig. En dan waart er ook nog eens een eng virus in de wereld rond, waardoor ik mondkapjes, latex handschoenen en hand sanitizer in haar tas stop, wetende dat ze die toch niet gaat gebruiken.

Zij maakt zich nauwelijks zorgen. Ze gaat ons niet missen, want daar heeft ze het te druk voor, voor virussen is ze niet bang, want pubers kunnen de hele wereld aan, en vliegen is niet eng. Er is alleen één klein puntje: andere vegetariërs vertelden haar horrorverhalen dat ze hun hele vakantie alleen maar salade hebben gegeten. Of vis voorgeschoteld kregen, want vegetariërs eten toch alleen geen vlees? En dat Grieks, dat ze al die jaren op school leerde, helpt haar geen ruk, want dat is Oudgrieks en dat spreken de Grieken van nu niet. En oude Griekse goden waren ook niet heel erg plantaardig aangelegen.

Griekse menukaarten doorspitten bood ook geen soelaas, want wat in het ene restaurant vegetarisch is, bevat in het andere restaurant toch weer wat gehakt. Of vis.

Nou ja. Ze heeft ‘Είμαι χορτοφάγος’ (Eímai chortofágos, ik ben vegetariër) uit haar hoofd geleerd, tzatziki en brood is altijd goed, en feta uit de oven kun je vast ook overal bestellen.

Ingrediënten

Olijfolie

2 tenen knoflook

1 rode ui

400 g goede feta

4 dikke ringen groene paprika

12 cherrytomaatjes, gehalveerd

Tijm

Peper

Paprikapoeder

Zet de heteluchtoven op 180 graden. Pak vier ovenbestendige bakjes en giet in elk wat olijfolie. Snijd de knoflook fijn en verdeel die over de bakjes. Snijd de ui in ringen en leg de helft ervan in de bakjes. Brokkel daar de feta overheen, leg de ringen paprika erop, de resterende ringen ui en de halve cherrytomaatjes. Strooi over alle bakjes wat tijm, peper en paprikapoeder; geen zout, de feta is al zout genoeg van zichzelf. Druppel er nog wat olie over en bak het in 20 minuten lichtbruin. Lekker met brood, of rijst, en desnoods wat salade. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden