De GidsVolkskeuken

De Volkskeuken: falafelballetjes in Marokkaanse tomatensaus

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: falafelballetjes in Marokkaanse tomatensaus, hoofdgerecht voor 4 personen.

Falafelballetjes in Marokkaanse tomatensaus.Beeld Loethe Olthuis

Gelukkig had ik geen goede voornemens. Maar misschien heeft u ze wel gemaakt. Zoals het voornemen om minder vlees te eten, op zich een loffelijk streven. Maar hup, dan komt de dagelijkse draaimolen er weer tussen en voor u het weet, liggen de vegetarische kookboeken in de hoek en betrapt u zichzelf op het bakken van varkenskarbonaadjes.

Op zich is koken zonder vlees niet bewerkelijker dan mét, maar je moet het je wel eigen maken, zeker als je nog niet veel ervaring hebt. En dat kost tijd. Gelukkig zijn er shortcuts genoeg, zoals het uitdijende en ook steeds beter smakende assortiment aan vleesvervangers. Ik las in een column van voedingswetenschapper Martijn Katan dat nu ook het geheim van de lekkere smaak van vlees is ontraadseld. Dat ligt namelijk aan het ‘heem’ in vlees, een rode, ijzer bevattende stof. Heem werkt als smaakkatalysator in vlees en kan er ook voor zorgen dat allerlei bestanddelen van een vegaburger, zoals aminozuren en suikers, vetstoffen en allerlei organische verbindingen worden omgezet in ‘vlezige’ smaakstoffen. En laten ze heem nu ook met behulp van gisten uit sojabonen kunnen halen! U begrijpt het al: dan kan een vegalapje net zo smaken als dat gebakken karbonaadje.

Maar er zijn nu ook al genoeg vleesvervangers die echt smakelijk zijn. Zoals deze gekruide falafelballetjes, lekker met pittige tomatensaus. Meng ze niet al vantevoren door de saus, dan worden ze zacht. U zet dit vegagerecht in een half uur op tafel, ook als u er couscous en (diepvries)groente bij maakt.

Ingrediënten:

1 ui, gesnipperd

3 eetl. olijfolie

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 klein blikje tomatenpuree

1 blik tomaatblokjes op sap (netto 400 g)

1 theel. gemalen komijn (djintan)

1 eetl. bruine suiker

1 groentebouillonblokje

Ca. 400 g falafelballetjes

½ bosje bladpeterselie, fijngeknipt

Extra: staafmixer

Bereiding

Fruit de uisnippers 3 minuten op matig vuur in 1 eetlepel olijfolie. Doe de fijngehakte knoflook en tomatenpuree erbij en bak nog 1 minuut mee, terwijl u roert. Voeg vervolgens de tomaatblokjes, komijn, suiker en 3 deciliter water toe. Verkruimel het bouillonblokje erboven. Laat de saus op middelhoog vuur 6-7 minuten pruttelen, roer af en toe. Draai het vuur uit en pureer de saus met een staafmixer glad.

Verhit 2 eetl. olijfolie in een koekenpan en bak de falafelballetjes rondom bruin. Verwarm de saus zo nodig opnieuw. Verdeel de tomatensaus over de borden en leg de balletjes erin. Bestrooi met peterselie. Eet direct, met (parel)couscous en (diepvries)sperziebonen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden