ReceptVolkskeuken

De Volkskeuken: Fake salad voor Trump

Cobb salad.Beeld Loethe Olthuis

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: cobb salad, een maaltijdsalade voor 2- of voorgerecht voor 6 personen

‘Skip the veg’, is Donald Trumps lijfspreuk als het om eten gaat. Zijn favoriete maaltijden (googel maar even) bestaan uit hamburgers en frietjes van McDonald's , emmers kipnuggets van KFC, gefrituurde macaroniballetjes met kaas, pizza zonder korst (hij schraapt de vulling eraf) en doorbakken steak met spek en tomatenketchup; ketchup geldt in Amerika ook als groente. Alles weggespoeld met liters cola light en met chocoladecake en kersenroomijs als toetje. Trump eet dit elke dag.

Ieder normaal mens zou allang met torenhoge bloeddruk, dichtgeslibde vaten en een hartstilstand in het ziekenhuis zijn beland, maar Trump niet. Toch beginnen de medewerkers in het Witte Huis zich wat zorgen te maken over zijn gezondheid. Stel dat hij straks wordt herkozen? Dan moet hij 2020 wel halen en zijn termijn kunnen afmaken. Daarom wordt er nu met zachte hand druk op Trump uitgeoefend om toch eens iets met groente te proberen. Tot voor kort met weinig succes: meneer de president haalde zelfs de slablaadjes van zijn Big Mac. Maar nu heeft hij verklaard dat dit klassieke Amerikaanse gerecht er wel mee door kan: cobb salad, een calorieënbom verkleed als salade. Voor wie geen Trump heet een prima ‘guilty pleasure’.

Ingrediënten

2 eetl. rode wijnazijn

4 eetl. olijfolie

½ theel. suiker

½ eetl. dijonmosterd

1 teen knoflook, fijngehakt

100 g ontbijtspek, overdwars in repen

2 eieren, hardgekookt

1 net rijpe avocado

½ eetl. citroensap

½ krop romainesla, bladeren losgehaald

125 g gerookte kipfilet, in dunne plakken

100 g kerstomaatjes, in partjes

100 g blauwaderkaas (b.v. roquefort), verkruimeld

1 ui, in dunne ringen

ca. 10 sprietjes bieslook, fijngeknipt

Klop een vinaigrette van de wijnazijn, olijfolie, suiker, mosterd, knoflook en zout en peper naar smaak. Bak de reepjes ontbijtspek knapperig en laat afkoelen op een bord met keukenpapier. Verkruimel het uitgebakken spek grof. Pel intussen de eieren en snijd ze in plakjes. Halveer de avocado, haal voorzichtig de pit eruit en schep het vruchtvlees met een lepel uit de schil. Halveer de avocadohelften in de lengte en snijd ze overdwars in plakjes. Meng er luchtig het citroensap door.

Scheur de slabladeren eventueel in kleinere stukken en meng er in een grote kom de vinaigrette door: bewaar ongeveer 2 eetlepels. Bekleed een platte schaal of borden met de sla. Rangschik nu de kip- en eiplakjes, de spekkruimels, tomaatjes, kaas en uiringen op de slabladeren, bestrooi met bieslook en druppel de rest van de vinaigrette erover. Eet met knapperig brood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden