receptde volkskeuken

De Volkskeuken: Extra luxe hazelnootwortelburgers

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: hazelnootwortelburgers, ca 9 à 10 stuks.

HazelnootwortelburgerBeeld Pay-Uun Hiu

Laatst was ik in de Balie in Amsterdam waar Volkskrantcollega Maarten Keulemans met drie wetenschappers de finesses van het vleesverlaten besprak. Daarbij kwam ook de onvermijdelijke vraag waarom de kant-en-klare vleesvervangers zo duur moeten zijn.

‘Is dat zo?’, vroeg ik na afloop aan Jeroom Remmers van de True Animal Protein Price Coalition (oftewel Tapp Coalitie). Is een vegaburger duurder dan een vleesburger wanneer de je werkelijke prijs van vlees rekent? Hij ging het voor me uitzoeken.

Bij Albert Heijn is de goedkoopste vegaburger 80 cent per 100 gram en de goedkoopste rundvleesburger (in verpakking van 8 stuks) 65 cent. Dan ben je dus 15 cent goedkoper uit voor een stukje allerberoerdste-leven-vlees. Een biologische hamburger met drie sterren beter leven keurmerk kost per 100 gram 1,30 euro. Dan is vega alweer 50 cent goedkoper. Een burger van de Vegetarische Slager is wel weer flink duurder, die kost 1,62 euro per 100 gram.

Maar daarbij zijn nog niet de duurzaamheidskosten verrekend voor broeikasgassen, stikstof, fijnstof en biodiversiteitsverlies. Volgens de Tapp Coalitie komen de externe milieukosten voor rundvlees uit op 57 cent per 100 gram vleesburger en 8 cent per vegaburger. Daarmee is de goedkoopste vegaburger 88 cent en de vleesburger 1,22 euro per 100 gram. Dan is de vegaburger opeens 34 cent goedkoper dan de vleesburger en de Mc2 burger van de Vegetarische Slager 17 cent goedkoper dan de biologische vleesburger. En dan hebben we de prijs van het dierenleed er nog niet eens bijgeteld.

Om het vleesloze leven te vieren, maakte ik extra luxe hazelnootwortelburgers. Kostte me aan ingrediënten (exclusief olie, zout, peper en nootmuskaat) 86 cent per 100 gram.

Ingrediënten

15 g eekhoorntjesbrood

250 g wortel

5 g venkelzaadjes

1 grote ui

2 teentjes knoflook

15 g peterselie

125 g kastanjechampignons 

100 g hazelnootmeel

eivervanger of 2 eieren

snuf nootmuskaat

zout, peper

100 g paneermeel

olie

Week het eekhoorntjesbrood ca 30 min. in heet water, knijp het uit en snijd in stukjes. Rasp de wortel in fijne sliertjes en zet opzij in een royale kom. Rooster het venkelzaad in een droge koekenpan. Doe ui, knoflook, peterselie, kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood, venkelzaad en hazelnootmeel in de keukenmachine. Leng de eivervanger aan met weekwater van het eekhoorntjesbrood voor een hoeveelheid van 2 eieren (kijk op de verpakking voor de verhoudingen). Voeg toe in de keukenmachine met een snuf nootmuskaat, zout en peper, en maal alles fijn. Kneed het mengsel met wortel en paneermeel tot een geheel en vorm burgers van ca. 80 g. Bak ze in een scheut olie en eet ze op een broodje of als vleesvervangers bij de maaltijd.

Plannen om uit eten te gaan, maar ontbreekt het je aan inspiratie? Foodvlogger Mooncake gidst je langs de lekkerste (en vaak nog onbekende) keukens – van fenomenaal Palestijns eten in Drachten tot verfijnde Cambodjaanse gerechten in Breda.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden