Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: extra frisse lentespinazie

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: cannelloni met ricotta, citroen en spinazie.

Cannelloni met ricotta, spinazie en citroen. Beeld Henk Smit

Eindelijk, verse spinazie van de koude grond! Steviger, groener en smaakvoller dan die softe kasspinazie en bovendien een stuk duurzamer. Citroen en crème fraîche maken het extra fris: hippe Italianen doen niet meer aan bechamelsaus. Je kunt deze lentepasta prima van tevoren maken. 

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 6 personen

ca. 3 eetl. olijfolie (+ voor invetten)

1 kg verse spinazie, panklaar

3 tenen knoflook, fijngehakt

1 bosje verse basilicum

1 ui, fijngesnipperd

1 blik tomatenblokjes à 400 g netto

3 theel. gedroogde basilicum

20 (vierkante) vellen lasagne

200 g crème fraîche

450 g ricotta

geraspte schil van 1 (biologische) citroen

1 ei, losgeklopt

120 g versgeraspte Parmezaan

Extra: grote lage ovenschaal, of 2 kleinere ovenschalen

Bereiding

Verhit ca. 1 eetlepel olijfolie in een wok en roerbak de spinazie, zonodig in gedeelten, met eenderde van de gehakte knoflook en een snuf zout tot de blaadjes helemaal zijn geslonken. Laat afkoelen en uitlekken. Hak de spinazie grof en laat verder uitlekken in een vergiet, druk het vocht er zoveel mogelijk uit.

Hak de steeltjes van de verse basilicum grof (bewaar de blaadjes in de koelkast). Verhit 1 eetlepel olijfolie in een braadpan en bak de rest van de knoflook en de uisnippers 3 minuten op laag vuur. Voeg de tomatenblokjes met vocht, basilicumsteeltjes, gedroogde basilicum en een flinke snuf zout toe. Sudder 5 minuten in een dichte pan.

Breng intussen een flinke pan water met zout aan de kook en kook de lasagnebladen ca. 5 minuten tot ze soepel, maar niet te gaar zijn. Spoel ze af onder de koude kraan, laat ze uitlekken en leg ze naast elkaar op een schone theedoek.

Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 160 graden). Roer de crème fraîche los met een flinke snuf zout en peper. Maak de ricotta los met een vork en meng goed met de spinazie, citroenrasp en het losgeklopte ei. Breng het mengsel pittig op smaak met zout en peper. Vet de ovenschaal in met olie. Verdeel het spinaziemengsel over de lasagnebladen en rol ze op tot cannelloni. ‘Masseer’ de rolletjes licht om de vulling gelijkmatig te verdelen. Leg de rolletjes naast elkaar in de ovenschaal. Verdeel eerst de crème fraîche over de cannelloni en daarna de tomatensaus. Zet zonodig afgedekt koel weg.

Bestrooi de cannelloni met de kaas. Zet ongeveer 30 minuten in de oven tot gaar en goed heet. Knip de basilicumblaadjes erboven en eet direct, met kropsla en stokbrood.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.