De gidsDe Volkskeuken

De Volkskeuken: exotische garnalen op zachte sesampuree

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: exotische garnalen op zachte sesampuree, voorgerecht voor 2 personen.

Exotische garnalen met zachte sesampureeBeeld Onno Kleyn

‘Wat je met een twee meter lange meerval moet doen, weet ik niet.’ Wij allemaal niet, wed ik. Dat Jacques Hermus het zegt, is echter een fijn eerlijkheidje dat reliëf geeft aan zijn net verschenen Beet! Over vissen vangen, kopen, bereiden en eten (Nijgh Culinair, € 22,50). Voor de rest betoont de culinair journalist voor het Dagblad van het Noorden en voor Seasons zich namelijk een ware visgoeroe. De man weet buitengewoon veel en de titel dekt de lading perfect. Hermus vist op alles, vanaf oevers, roeiboten, zeeschuiten en staand in bruisende Schotse en Noorse waters. Al zo’n 15 jaar geleden riep hij bezig te zijn met het ultieme boek over zalm, nu verschijnt dat geïncorporeerd in een veel uitgebreider werk. Behoorlijk ultiem, zeg ik als culinair collega (maar als leek op hengelterrein). Wat het boek zo anders maakt dan handboeken voor hengelaars is dat hier de gastronomische component zwaar aanwezig is; Hermus eet gevangen vis op. De teksten zijn natuurlijk uitstekend geschreven en de recepten zijn smakelijk, lekker onverwacht soms. Daarbij geeft hij praktische tips voor niet-hengelaars als ik. Waar op te letten bij aankoop en zeker ook bij welke adressen je de bij de visboer doorgaans afwezige zoetwatervissen kunt bekomen. Leve de snoekbaars en de karper!

Dit is een hybride boek – deels hengelinstructie en viskennis, deels kookboek. Iets maken uit Hermus’ fraaie selectie recepten lukte niet in de Bourgogne. Een bedenksel van mezelf, daarom.

Ingrediënten

250 g aardappelen

1 eetl. sesamolie

40 g boter

1 teen knoflook

3 eetl. limoensap

1 eetl. Thaise vissaus

1 theel. suiker

Beetje cayennepeper

100 g Hollandse garnalen

1 eetl. pinda’s

Wat blaadjes verse basilicum

Schil en kook de aardappelen met wat zout. Giet af en bewaar het kookwater. Stamp de aardappelen tot een pureetje en gebruik kookwater om het smeuïg te maken, een beetje slap is zelfs de bedoeling. Meng er dan de sesamolie en de boter door en breng op smaak met zout.

Hak de knoflook zo fijn als maar lukt; nee, de pers gebruiken mag niet. Meng met het limoensap, vissaus, suiker en wat cayenne tot een pittige dressing. Schep daar de garnalen doorheen.

Hak de pinda’s fijn. Leg op de borden een schep puree en spreid die wat uit. Leg in het midden de gemarineerde garnalen en decoreer met gehakte pinda en blaadjes basilicum. Eet lauw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden