Recept Volkskeuken

De Volkskeuken: Eieren ‘Aurora’ van de beroemde oom Iwan

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: eieren ‘Aurora’ (brunchgerecht voor 2 personen). 

Eieren 'Aurora' Beeld Pay-Uun Hiu

Je man kies je uit, je schoonfamilie krijg je erbij. Bij journalist Trudy van der Wees was dat de kleurrijke Haagse familie Kriens, waarvan vooral (oud)oom Iwan (1871-1957) indruk maakte. Hij was op zijn 15de weggelopen omdat hij kok wilde worden en dat niet mocht van zijn vader. Maar oom Iwan bleef niet zomaar buffelen achter de kachel, zoals blijkt uit een foto van een Londens galadiner waarop hij samen met de beroemde chef-kok Auguste Escoffier prijkt.

Van der Wees beschrijft in De kookschool van oom Iwan (Uitgeverij de Muze) inclusief recepten de geschiedenis van het Londense culinaire leven in de eerste helft van de 20ste eeuw, waarin oom Iwan geen onbelangrijke rol speelde. Hij werd hoofdonderwijzer van de eerste Londense kookschool, hij won prijzen bij kookwedstrijden, gaf kookdemonstraties en schreef tijdens de Eerste Wereldoorlog The Victory Cookery Book, met (nog altijd actuele) tips over economisch koken. Gebonden sauzen waren zijn specialiteit, dus hierbij voor Pasen zijn recept van eieren ‘Aurora’. De tomatensaus kan vantevoren worden gemaakt.

Ingrediënten

Tomatensaus: 

225 g tomaten

1 eetl. olie of boter 

1 eetl. bloem

25 g uigesnipperd

teentje knoflook, gesnipperd 

cayennepeper, 

ca. 100 ml water

Bechamelsaus:

1 eetl. boter of olie 

1 eetl. bloem

250 ml melk (of bouillon)

nootmuskaat

Eieren:

 2 eieren, hardgekookt 

150 ml van de bechamelsaus

150 ml van de  tomatensaus

25 g broodkruimels of paneermeel

1 eierdooier, hardgekookt en geprakt

Bereiding

Maak eerst de tomatensaus: ontvel en ontpit de tomaten en snijd ze in kleine stukjes. Fruit de ui en knoflook in 1 eetl. boter of olie en laat niet bruin worden. Voeg de bloem toe en maak al roerend een roux. Voeg, al roerend, tomaten, zout, cayennepeper en andere specerijen (kaneel, foelie, nootmuskaat, kruidnagel, naar smaak) toe en bak even mee. Vul met water aan tot 425 ml. Check eventueel met een maatbeker. Laat de saus in een pan zonder deksel langzaam onder af en toe roeren inkoken tot er ca. 2/3 over is en de saus de gewenste dikte heeft bereikt.

Maak dan de bechamelsaus: laat de boter zachtjes smelten en meng de bloem erdoor. Voeg beetje bij beetje de melk toe en roer goed. Groentebouillon kan ook, maar dan heet het Espagnolesaus. Laat al roerend aan de kook komen en breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

Meng de witte en tomatensaus in gelijke hoeveelheden door elkaar. Schenk een laagje saus in een ovenschaal. Snijd de eieren in plakjes en dek af met de saus. Strooi paneermeel of broodkruimels met het gehakte eigeel eroverheen. Zet de schaal 10 min. in een voorverwarmde oven (200 graden) en bruin daarna nog ca. 5 minuten onder de grill. Serveer bij de paasbrunch.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.