Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: Eerst asperges, dan soep

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: Asperges met gerookte forel en mimosa van ei, plus aspergesoep voor de volgende dag; hoofd- en voorgerecht voor 4 personen

Asperges met forel Beeld Tallina van den Hoed

Zoals elk jaar moet u er rond half april in de Volkskeuken weer aan geloven: asperges. In een wereld waarin alle groenten zo’n beetje jaarrond te koop zijn, zijn witte asperges uit eigen land daar een uitzondering op. Officieel begint het seizoen donderdag, maar ze zijn nu al te koop, lekker, vers, dik en sappig.

En een tikkie aan de prijs: een tientje de kilo betaal je zo. Als u dat nou te dol vindt voor doordeweeks, bedenk dan dat u van de schillen heerlijke soep kunt maken, voor de volgende dag. Dan valt de schade alweer mee, toch?

En als u dit heerlijke gerechtje in een restaurant zou eten, zou het veel duurder zijn. Doen dus. Met als laatste tip: beknibbel niet door zuinig te schillen. Asperges moeten echt goed geschild zijn, anders is de lol er snel af. En veel schillen maken lekkere soep.

Ingrediënten

1 kg asperges

750 g aardappelen

4 eieren

150 g peultjes

300 g gerookte forel

4 takjes dille

lekkere olijfolie

Voor de soep:

50 g boter

50 g bloem

groentebouillonblokje

150 ml room

Schil de asperges zorgvuldig en breek de harde kontjes af. Doe schillen en konten in een ruime pan, zet ze ruimschoots onder water met zout en leg de geschilde asperges erop. Kook ze 10 minuten en laat ze daarna in het water staan. Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water gaar. Kook de eieren in 8-10 minuten. Kook de peultjes in 2-3 minuten beetgaar. Houd vier asperges apart voor in de soep. Pel de eieren en prak ze met een vork in ieniemini korreltjes: de mimosa. Wil je het nog fijner, wrijf ze dan door een zeef.

Verdeel de asperges, aardappelen en peultjes over vier borden. Breek de forel in stukken en schik ze een beetje leuk op de borden. Kruimel de mimosa erover, leg daar dille op. Druppel je allerlekkerste olijfolie eroverheen.

De soep maak je zo: zeef het aspergekookvocht (ik ga uit van een liter, vul anders aan met water). Smelt de boter in een pan en roer de bloem erdoor tot het mooi zalvig is. Giet plons voor plons al roerend het kookvocht erbij. Proef of het bouillonblokje nodig is. Laat aan de kook komen. Snijd de achtergehouden asperges in plakjes, doe ze met de room in de pan, warm het even door, maar laat het niet koken. Garneer eventueel met restjes dille. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.