Recept De Volkskeuken

De Volkskeuken: eendeneieren op z'n Arabisch

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: shakshuka, een kruidig groentegerecht met eendeneieren op z’n Arabisch.

Shakshuka. Beeld Mieke Jansen

Ik heb een luxeprobleem. Naast de eitjes van mijn eigen kippen krijg ik nu eieren van de legeenden van mijn vriendin Petra, verderop in het dorp. Ze heeft loopeenden: niet alleen erg gezellig, maar ze leggen ook als een tierelier. Enorme eieren, waar je als kip een minderwaardigheidscomplex van zou krijgen. Smaken eendeneieren anders? Nauwelijks, zeker niet verwerkt in een omelet, eiersalade of gebruikt in gebak. Zo geven ze cake extra luchtigheid en romigheid, omdat ze iets vetter zijn dan kippeneieren.

Omdat ik gasten had en het te mooi weer was om lang in de keuken te staan, zocht ik naar een lekker ovengerecht met eieren. Het werd shakshuka, een kruidig groentegerecht dat je in alle Arabische landen langs de Middellandse Zee vindt.

Ingrediënten

hoofdgerecht voor 4 tot 5 personen

5 eetl. olijfolie

2 grote uien, gepeld, in ringen

2 eetl. gemalen korianderzaad

blaadjes van 1 bosje munt, fijngehakt

3 tenen knoflook, gepeld, fijngehakt

200 ml volle biologische yoghurt

1 kg gemengde paprika’s, schoongemaakt, in repen

1 blikje kikkererwten à 200 g netto, afgespoeld, uitgelekt

1/ 2 bosje bladpeterselie, blaadjes en steeltjes apart gehakt

1 eetl. gerookt mild paprikapoeder (pimentón)

1/4 eetl. chilivlokken

ca. 1/2 eetl. vloeibare honing

1 kg grote tomaten in 6 of 8 parten

50 g gedroogde tomaatjes in olie, uitgelekt

5-6 (biologische) eieren

Extra: braadslede of grote lage ovenschaal

Bereiding

Verwarm de oven op 200 °C (boven- en onderwarmte).  Doe 2 eetlepels olijfolie in de ovenschaal of braadslee. Voeg de uiringen en 1 eetlepel koriander toe en bak de ui in het midden van de oven in 15-20 minuten iets bruin, schep tussentijds om. Meng intussen de munt en tweederde van de gehakte knoflook door de yoghurt en breng op smaak met zout. Laat afgedekt op kamertemperatuur staan.

Haal de schaal uit de oven. Voeg de paprikarepen, kikkererwten, de rest van de knoflook, peterseliesteeltjes, 1 eetlepel koriander, pimentón, chilivlokken, honing, 2 eetlepels olijfolie en 1 theelepel zout toe en schep door elkaar. Zet de schaal 10 minuten terug, haal hem weer uit de oven en schep de tomaat, gedroogde tomaatjes en nog 1 eetlepel olijfolie erdoor. Zet terug en bak nog ca. 40 minuten, of tot de paprika’s en tomaten zacht zijn. Schep halverwege om. 

Haal de schaal uit de oven en breek de eieren op gelijke afstanden boven het groentemengsel. Zet de schaal nog ca. 10 minuten terug tot de eiwitten zijn gestold. Haal uit de oven en bestrooi met de peterselieblaadjes. Geef er de muntyoghurt en knapperig Turks brood bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden