Volkskeuken stoofpotje

De Volkskeuken: een lekker stoofpotje, met of zonder vlees

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag een runder- of linzenstoofpotje, hoofdgerecht voor 4 personen.

Linzen- en runderstoofpotje. Beeld Tallina van den Hoed

Zo. Ik heb het slim bekeken. Geen sportieve goede voornemens, of illusies om op tijd te gaan slapen. Nee, ik ga dit jaar eten redden van de vuilnisbak.

Niet al dumpsterdivend, maar met een app: Toogoodtogo. Die vertelt me welke winkels of restaurants eten over hebben. Ik bestel, betaal en haal het op.

De app bestaat al een tijdje, maar bij mij in de buurt was er nooit eten te ‘redden’. Nu wel. Een supermarkt besloot mee te doen.

Ik heb al een paar keer een ‘magic box’ besteld en het is echt leuk: je weet vantevoren niet precies wat je krijgt, en dat maakt creatief. Bovendien scheelt het geld en dat is ook leuk.

In mijn box zat vaak vlees, voorbewerkte aardappelen, wat groente en vaak ook toetjes: daar valt best wat van te maken. Niks mis met aardappel-vlees-groente op z’n tijd. Behalve dan dat mijn dochter geen vlees eet, maar daar valt omheen te werken. U kunt ook andere groenten in de stoofpot doen, veel groentela-restjes laten zich goed sudderen. 

Ingrediënten:

400 g (runder)stoofvlees of 200 g groene (Puy)linzen

zout, peper

50 g boter of olijfolie

3 grote uien

4 tenen knoflook

4 stengels bleekselderij

200 g winterpeen

2 laurierblaadjes

1 theel. gedroogde tijm

150 ml rode wijn

500 ml sterke (paddestoelen)bouillon

250 g champignons

1/2 rode paprika

evt. maizena

peterselie of selderij, fijngehakt

Snijd het vlees in grote dobbelstenen en bestrooi het met zout en peper. Verhit de boter of olie en bak het vlees rondom bruin. Maakt u de vegaversie? De linzen komen straks. Snijd de ui en knoflook in stukjes, de bleekselderij in boogjes, schil de winterpeen en snijd hem in plakjes en doe dit alles bij het vlees in de pan. Bak tot de ui glazig begint te worden. Voeg laurier en tijm toe. En de linzen, als u de vegaversie maakt. Voeg wijn en bouillon toe, breng alles aan de kook en laat 10 minuten pruttelen. Snijd de champignons in kwarten en de paprika in stukjes en voeg ze toe. Laat de linzen nog 20 minuten heel zacht pruttelen, en de vleesversie nog zeker 2 uur, maar liever langer. Als u wilt, kunt u de saus binden met een theelepeltje maizena opgelost in water. Garneer met gehakte selderij of peterselie. Eet met frietjes, of aardappelpuree, of stokbrood, of rijst, of iets anders dat nog op moet. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden