De Volkskeuken Hartige cake

De Volkskeuken: Een herfstige cake met, inderdaad, paddenstoelen

Wat zullen we eens eten vanavond? Elke dag in de Volkskrant een verrassend en smakelijk recept. Vandaag: hartige amandel-paddenstoelencake, voorgerecht of hapje voor 8-10 personen, hoofdgerecht voor 4 personen

Beeld NV

In ons oer-onderbewustzijn associëren we ‘herfst’ nog steeds met ‘paddenstoelen eten’. Allang achterhaald, want 99 procent van de paddenstoelen in de winkel is gekweekt en jaarrond verkrijgbaar. Gelukkig maar, want wilde paddenstoelen eten is een riskante hobby. Overigens is paddenstoelenpluk maar mondjesmaat toegestaan. Wil je het toch proberen, ga dan eens mee met wildplukspecialisten Ellen Mookhoek of Edwin Florès, beiden vindbaar op internet.

Maar met die kweekpaddenstoelen is niks mis. De keus is enorm. Zelfs in de supermarkt vind je naast allerlei champignonsoorten nog shiitake’s, verschillende oesterzwammen, bundel- en beukenzwammetjes. Wassen hoeft niet, hoogstens iets schoonwrijven. Alleen bij bundelzwammetjes moet je de aanhechting afsnijden en de zwammetjes daarna kort wassen.

Voor deze hartige cake bleek amandelmeel lekkerder dan gewoon zelfrijzend bakmeel. Daardoor is de cake meteen ook glutenvrij. Witte champignons laten te veel vocht los, maar verder kun je alle paddenstoelen gebruiken. Eet de cake warm, plakken opwarmen in de magnetron gaat ook prima.

Ingrediënten

1 eetl. olie

400 g gemengde paddenstoelen

120 g zachte boter

1 pak zelfrijzend amandelbakmeel (bv. Koopmans, à 200 g)

5 bio-eieren

50 ml melk

50 g zwarte (Taggia-)olijven, grof gehakt

80 g versgeraspte oude boerenkaas

1 eetl. verse tijmblaadjes

Extra: bakpapier, cakevorm ca. 1 l inhoud

Bereiding

Vet de cakevorm in met olie en bekleed hem met bakpapier, laat het papier iets uitsteken. Snijd grote paddenstoelen in nonchalante stukken. Verhit 20 gram boter in een wok, voeg de paddenstoelen en een snuf zout toe. Roerbak ze ongeveer 5 minuten op zo hoog mogelijk vuur tot het vocht is verdampt en ze iets bruin zijn. Meng de tijm erdoor en laat de paddenstoelen afkoelen. Klop de rest van de boter romig met mixer of keukenmachine. Voeg één voor één de eieren toe en klop telkens tot ze goed zijn opgenomen. Klop vervolgens de melk en een halve theelepel zout erdoor. Voeg het amandelbakmeel toe en mix tot het een egaal beslag is. Spatel er tenslotte de kaas, gehakte olijven en het paddenstoelmengsel door. Proef en maak zo nodig af met zout en peper.

Verwarm de oven voor op 185 °C. Schep het beslag in de vorm en strijk glad. Laat de cake in het midden van de oven in circa 45 minuten gaar en goudbruin worden. Laat even afkoelen en trek de cake aan het bakpapier uit de vorm. Verwijder het bakpapier en snijd de cake in plakken. Geef er bijvoorbeeld een wortelsalade bij.

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.