De Gids Volkskeuken

De Volkskeuken: een giga-eenpansgerecht voor feesten en partijen

De suggestie voor de dagelijkse dis van uw Volkskok. Vandaag: pittige bonenschotel met worst en rijst, hoofdgerecht voor vier personen

Pittige bonenschotel met worst en rijst Beeld Marcus Huibers

We hadden een feestje met een mannetje of dertig en er moest natuurlijk ook iets gegeten worden. Dat is best een uitdaging, koken voor zo’n groep, zeker als je niet de hele tijd in de keuken wilt staan. Een giga-eenpansgerecht is dan in principe een goede oplossing. Ik was wel een beetje door mijn groepsklassiekers heen, mijn vrienden hadden door de jaren alles wel voorbij zien komen, paella, chili con carne, cassoulet, maar om nou echt iets nieuws te verzinnen, daar had ik geen trek in.

Bovendien heb ik maar twee gigapannen. Wat als ik in de ene pan een bonenschotel zou maken, en in de andere een megahoeveelheid paellarijst en die samen op een bord zou kwakken? Dan heb je dus bonen met rijst, een beproefde combinatie, in Zuid-Amerika doen ze niet anders en bovendien de perfecte bodem voor de avond, want het zou wel weer een latertje worden. Wat ik maakte was een ratjetoe, een soort cassoulet met venkelworst van de Utrechtse opperslager Ron Agterberg, rijst die het midden hield tussen risotto en paella zonder spullen, en het geheel op smaak gebracht met chili, voor een vleugje Zuid-Amerika. Vermenigvuldig desgewenst maal zes, en u bent klaar voor uw eigen partijtje.

Ingrediënten

-1 grote ui, gesnipperd

-4 tenen knoflook, gehakt

-2 el tomatenpuree

-500 g venkelworst van de slager

-1 venkelstronk, fijn gesneden

-2 stronken bleekselderij, fijngesneden

-½ el chilipoeder

-1 el gember

-350 g jonge kapucijners (uitgelekt, blik)

-150 g witte bonen (uitgelekt, blik)

-350 ml runderbouillon

-sap van halve citroen

-250 g paella-rijst

-200 ml witte wijn

-600 ml kippenbouillon

-verse munt, in reepjes

Bereiding

Fruit de ui en de knoflook in olie, totdat de ui begint te kleuren. Voeg eerst tomatenpuree toe, daarna het worstvlees (zonder vel dus) dat u rul bakt. Bak de venkel en de bleekselderij mee, kruid met gember en chili en voeg de runderbouillon toe. Doe de bonen erbij en laat het geheel 30 minuten zachtjes pruttelen. Proef op peper en zout, en maak af met het citroensap. Schenk de wijn bij de kippenbouillon en verwarm. Bak de rijst glazig in wat olie, en schenk de gemengde bouillon er in porties bij. Roer regelmatig en ga zo door totdat alle vocht door de rijst is opgenomen. Maak af met een flinke scheut olijfolie. In diepe borden serveren en garneren met munt. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden